Bear Flag Patroon: Complete Uitleg

Bear flag patroon

Een bear flag patroon is een veel gebruikt candlestick patroon door traders. Traders moeten echter wel bewust zijn van hoe het patroon precies werkt.

In dit artikel lees je wat een bear flag patroon is, wat de kenmerken zijn, hoe je het identificeert en hoe je het patroon kunt traden. Kortom, een complete uitleg over het bear flag patroon.

Inhoud

Wat Is Een Bear Flag?

Een bear flag is een bearish continuation patroon die aangeeft dat de downtrend zal voortzetten, nadat de consolidatieperiode voorbij is.

Een bear flag vormt wanneer de prijs in een downtrend zit (vlagpaal). Als de downtrend pauzeert, beweegt de prijs tussen twee parallelle lijnen (vlag). Als de vlag naar beneden wordt doorbroken, is er vaak een daling die even groot is als de vlagpaal.

Kenmerken Van Een Bear Flag

Een bear flag heeft dezelfde kenmerken als een bull flag. Alleen wordt een bear flag gebruikt aan de short kant i.p.v. aan de long kant.

Hieronder staan de kenmerken van een bear flag patroon.

 • Vlagpaal: Om te spreken van een bear flag, moet er eerst altijd een downtrend aanwezig zijn. Dit wordt de vlagpaal genoemd
 • Vlag: Dit is de consolidatieperiode, waarbij de prijs tussen twee parallelle lijnen beweegt. Dit wordt ook wel een channel genoemd die vaak lichtelijk naar boven staat gericht.
 • Breakout: Een breakout van de onderste supportlijn geeft aan dat de downtrend gaat voortzetten. Een breakout van de bovenste resistance trendlijn maakt het patroon ongeldig.
Bear flag patroon

Bear Flag Identificeren

Het identificeren van een bear flag patroon kan soms lastig en onduidelijk zijn. Met onderstaande stappen kun je het patroon identificeren.

 1. Downtrend identificeren: Voordat het patroon kan vormen, moet er eerst een downtrend aanwezig zijn. De prijs moet dus eerst lower highs en lower lows maken.
 2. Consolidatie identificeren: Hierbij moet de prijs in een lichtelijk opwaartse consolidatie periode zitten. De prijs moet hierbij in een channel bewegen tussen twee parallelle lijnen.
 3. Breakout identificeren: Als de channel omlaag breekt, is er sprake van een valide bear flag. Als de channel omhoog breekt, is het patroon niet meer geldig.

Bear Flag Patroon Traden

Bij het traden van een bear flag patroon moet er rekening worden gehouden met een aantal punten. Hieronder lees je hoe je een bear flag patroon kunt traden.

 • Entry: Stap in de trade wanneer de onderste trendlijn wordt gebroken en de candle eronder sluit. Een voorzichtigere trade manier is om in de trade te stappen als de onderste trendlijn een retest krijgt.
 • Stop Loss: Plaats de stop loss boven de laatst gecreëerde high. Dit is een tactische plek want als de prijs dit punt breekt, is het patroon ongeldig en werkt de trade niet.
 • Target: Na de breakout is de daling vaak even groot als de vlagpaal. Een goede target is dus de lengte van de vlagpaal.

Het is verstandig om van te voren te kijken of er geen supportlijnen in de weg zitten die de trade zouden kunnen verstoren. De risico/winst verhouding is dus belangrijk om rekening mee te houden. Op deze manier kun je beslissen of het de moeite waard is om het patroon te traden of niet.

Bear flag traden

Wil Je Winstgevend Leren Traden?

Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Volg dan de beste daytrading cursus om een succesvolle daytrader te worden: de daytrading cursus van Edutrade.

Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, Edutrade is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!

Picture of Over mij

Over mij

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!

2 gedachten over “Bear Flag Patroon: Complete Uitleg”

 1. Goedenmorgen, de candlesticks die hier op de grafieken gebruikt zijn, zijn die per minuut, per uur of..??
  Dat grafiek is dat een hele dag?

  Mvg,

  Marli

  1. Hoi Marcel,

   Het timeframe van de charts staan op de 1min. Ik heb het er expres niet bij gezet om puur te laten zien hoe het patroon werkt. Patronen hebben dezelfde karakteristieken op elk timeframe, alleen is dus de tijdspanne anders.

   Groet,
   Serif

Reacties zijn gesloten.