Bull Flag Patroon: Complete Uitleg

Bull flag patroon

Een bull flag patroon is een veel gebruikt candlestick patroon door traders. Traders moeten echter wel bewust zijn van hoe het patroon precies werkt.

In dit artikel lees je wat een bull flag patroon is, wat de kenmerken zijn, hoe je het identificeert en hoe je het patroon kunt traden. Kortom, een complete uitleg over het bull flag patroon.

Inhoud

Wat Is Een Bull Flag?

Een bull flag is een bullish continuation patroon die aangeeft dat de uptrend zal voortzetten, nadat de consolidatieperiode voorbij is.

Een bull flag vormt wanneer de prijs in een uptrend zit (vlagpaal). Als de uptrend pauzeert, beweegt de prijs tussen twee parallelle lijnen (vlag). Als de vlag naar boven wordt doorbroken, is er vaak een stijging die even groot is als de vlagpaal.

Kenmerken Van Een Bull Flag

Een bull flag heeft dezelfde kenmerken als een bear flag. Alleen wordt een bull flag gebruikt aan de long kant i.p.v. aan de short kant.

Hieronder staan de kenmerken van een bull flag patroon.

 • Vlagpaal: Om te spreken van een bull flag, moet er eerst altijd een uptrend aanwezig zijn. Dit wordt de vlagpaal genoemd
 • Vlag: Dit is de consolidatieperiode, waarbij de prijs tussen twee parallelle lijnen beweegt. Dit wordt ook wel een channel genoemd die lichtelijk naar beneden staat gericht.
 • Breakout: Een breakout van de bovenste resistancelijn geeft aan dat de uptrend gaat voortzetten. Een breakout van de onderste support trendlijn maakt het patroon ongeldig.
Bull flag patroon

Bull Flag Identificeren

Het identificeren van een bull flag patroon kan soms lastig en onduidelijk zijn. Met onderstaande stappen kun je het patroon identificeren.

 1. Uptrend identificeren: Voordat het patroon kan vormen, moet er eerst een uptrend aanwezig zijn. De prijs moet dus eerst higher highs en higher lows maken. 
 2. Consolidatie identificeren: Hierbij moet de prijs in een lichtelijk neerwaartse consolidatie periode zitten. De prijs moet hierbij in een channel bewegen tussen twee parallelle lijnen.
 3. Breakout identificeren: Als de channel omhoog breekt, is er een valide bull flag. Als de channel omlaag breekt, is het patroon niet meer geldig.

Bull Flag Patroon Traden

Bij het traden van een bull flag patroon moet er rekening worden gehouden met een aantal punten. Hieronder lees je hoe je een bull flag patroon kunt traden.

 • Entry: Stap in de trade wanneer de bovenste trendlijn wordt gebroken en de candle erboven sluit. Een voorzichtigere trade manier is om in de trade te stappen als de bovenste trendlijn een retest krijgt.
 • Stop Loss: Plaats de stop loss onder de laatst gecreëerde low. Dit is een tactische plek want als de prijs dit punt breekt, is het patroon ongeldig en werkt de trade niet.
 • Target: Na de breakout is de stijging vaak even groot als de vlagpaal. Een goede target is dus de lengte van de vlagpaal.

Het is verstandig om van te voren te kijken of er geen resistancelijnen in de weg zitten die de trade zouden kunnen verstoren. De risico/winst verhouding is dus belangrijk om rekening mee te houden. Op deze manier kun je beslissen of het de moeite waard is om het patroon te traden of niet.

Wil Je Winstgevend Leren Traden?

Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Volg dan de beste daytrading cursus om een succesvolle daytrader te worden: de daytrading cursus van Edutrade.

Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, Edutrade is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!

Picture of Over mij

Over mij

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!

2 gedachten over “Bull Flag Patroon: Complete Uitleg”

 1. Heel interessant.
  Er is veel om je bewust te zijn als je gaat traden, dat red ik nog niet.

  1. Hey Jaap,

   Er is inderdaad veel waar je bewust over moet zijn als je gaat traden. Dat is de journey die je doormaakt als trader en naar mijn mening erg interessant en spannend om mee te beginnen.
   Daarnaast is het niet zo dat je “alles” zult weten m.b.t. het traden. Er is altijd iets nieuws te leren en er is altijd ruimte voor verbetering. Dat is ook wat het zo interessant maakt.

   Groet,
   Serif

Reacties zijn gesloten.