CFD Trading: Een Complete Uitleg

CFD trading

CFD trading wordt steeds populairder en veel traders profiteren ervan. CFD’s zijn redelijk complexe instrumenten en het is wel verstandig als je weet hoe het werkt en wat er allemaal bij komt kijken.

In dit artikel lees je de belangrijkste aspecten van CFD trading en je leest wat de voor- en nadelen zijn.

Inhoud

Wat Is CFD Trading?

CFD trading is het traden op basis van de koers van een financieel product, zonder het financiële product daadwerkelijk te bezitten. Door middel van een “Contract For Difference” gaan traders een overeenkomst aan met de broker, om het verschil in waarde tussen de opening en sluiting van het contract in te wisselen.

Je kunt als trader speculeren op de koers van het onderliggende product. Nadat je een zorgvuldige technische analyse hebt gedaan waaruit blijkt dat het aannemelijk is dat de koers omhoog gaat, kun je een long positie openen. Andersom, als het aannemelijk is dat de koers omlaag gaat, kun je een short positie openen. Het verschil tussen het openen en sluiten van het contract is dan je winst of verlies.

CFD trading is vooral interessant om op korte termijn te profiteren van koersbewegingen van verschillende onderliggende financiële producten.

Kenmerken Van CFD Trading

Als je gaat traden met CFD’s, is het verstandig om te weten hoe CFD’s precies werken. Hieronder zijn de twee belangrijkste kenmerken van CFD trading uitgelegd.

Leverage

Traden met CFD’s gaat gepaard met leverage (hefboom) waardoor je met een klein bedrag, een grote positie kunt openen, afhankelijk van de leverage factor van de broker. Je ingelegde geld wordt als het ware vermenigvuldigt met de leverage factor waardoor je grotere posities kunt openen.

Voorbeeld: Je wilt 100 aandelen van het bedrijf Apple kopen op $100 waardoor de waarde van de positie $10000 zou zijn. De CFD broker biedt een leverage factor van 1 op 20 aan (1:20). In dit geval hoef je maar $10000 / 20 = $500 in te leggen om de positie te openen.

In het bovenstaande voorbeeld heb je niet alleen geld over voor andere trades, maar je hebt ook je positie vertwintigvoudigd. Hierdoor zou je meer winst kunnen maken, maar ook meer verlies. Echter, door goed risico management toe te passen kun je niet meer verliezen dan je inleg.

CFD leverage

Kosten

Aangezien je als CFD trader geen eigenaar wordt van het financiële product, zijn de commissies van de broker vaak laag. Echter, moet je als CFD trader wel de spread betalen als je een positie opent of sluit, waardoor de kosten toch niet zo laag zijn. Het kan ook voorkomen dat een broker de spread in de commissies verwerkt.

De spread is het verschil tussen de bid en ask prijs en de grote hiervan verschilt per financieel product. Vaak bij grote volatiliteit, is er een grote spread.

Bij CFD’s zijn er ook kosten voor het aanhouden van posities langer dan één dag. Je betaalt hierbij dan een zogeheten “overnight fee”. Dit is echter niet bedoeld voor daytraden, aangezien de posities hier in dezelfde dag worden gesloten. 

Voordelen Van CFD Trading

CFD trading brengt vele voordelen met zich mee en deze zijn onderop beschreven.

  • Leverage: Hogere leverage factoren zijn van toepassing op CFD trading. Hierdoor kun je grotere posities openen met een relatief klein bedrag.
  • Geen Shorting regels: In de standaard markten is het vaak niet mogelijk om short posities te openen. Bij CFD trading is dit niet het geval en kun je elk moment short gaan.
  • Markt toegankelijkheid: De meeste CFD brokers bieden CFD producten aan op alle grote financiële markten zoals aandelen, indexen, grondstoffen, forex en crypto.
  • Geen PDT wetgeving: Bij het traden met CFD’s heb je geen last van de PDT wetgeving waardoor je al met kleine bedragen kunt daytraden.

Nadelen Van CFD Trading:

Naast de vele voordelen van CFD trading, zijn er uiteraard ook nadelen. De belangrijkste nadelen zijn onderop beschreven.

  • Betalen van de spread: Traders betalen bij het openen en sluiten van een positie, de spread. Hierdoor zijn de kosten van CFD trading aan de hoge kant, afhankelijk van de broker.
  • Risico’s: Aangezien CFD’s gepaard gaan met leverage, is er een theoretisch gezien een grotere kans op verliezen (en winsten). Om te voorkomen dat je meer geld verliest dan je inleg, is goed risico management noodzakelijk.

Starten Met CFD Trading

Als je wilt starten met CFD trading dan is het van belang om de juiste broker te gebruiken. Niet alle brokers bieden namelijk directe toegang tot de markt, een direct-access broker wel. Ook is het zo dat sommige brokers extra kosten rekenen en minder goede services bieden.

De broker Colmex Pro is een echte aanrader voor CFD trading. Colmex Pro is een CFD direct-access broker waarbij je directe toegang hebt tot de Amerikaanse aandelenmarkt. Lees voor meer informatie over Colmex Pro mijn Colmex Pro broker review.

Met onderstaande knop krijg je 20% korting op de transactiekosten en één maand lang gratis traden zonder commissie te betalen. 

Wil Je Winstgevend Leren Traden?

Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Volg dan de beste daytrading cursus om een succesvolle daytrader te worden: de daytrading cursus van Edutrade.

Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, Edutrade is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!

Picture of Over mij

Over mij

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!