Charts Lezen: Candlestick Grafieken Voor Beginners

Charts leren lezen

Charts lezen en begrijpen is essentieel om te kunnen daytraden aangezien je uit de grafiek kunt lezen hoe de prijs van een aandeel zich vormt en wat de prijs in de toekomst zou kunnen doen.

Charts bestaan uit verschillende componenten met lijnen, candlesticks, nummers, symbolen en nog veel meer. Aangezien grafieken soms complex kunnen zijn, leg ik je in dit artikel uit hoe je een chart kunt lezen en begrijpen.

Inhoud

Waarvoor Dient Een Chart?

Een chart wordt gebruikt om te zien in wat voor situatie een aandeel, coin, grondstof of ander financieel product zich bevindt.

Door naar de chart van een aandeel te kijken, kun je bijvoorbeeld zien of er een omhoog of omlaaggaande beweging is. Ook kun je zien of het aandeel belangrijke zones/levels nadert. Een chart vertelt je dus een “verhaal” over het financiële product.

Door te kijken naar de prijsactie & volume op de chart, kun je begrijpen wat het aandeel aan het doen is. Door de prijsactie goed te interpreteren kun je hierop inspelen door op het juiste moment in en uit te stappen.

Verschillende Type Charts

In de daytrading wereld worden er verschillende type charts gebruikt voor technische analyses.  Hieronder staan de drie meest gebruikte type charts.

Candlestick chart

Een vaak gebruikte chart is de “kaarsen” chart, oftewel candlestick chart. Een candle geeft de openingsprijs (open) van die specifieke candle weer, de sluitingsprijs (close), het hoogste punt van de candle (high) en het laagste punt (low) van de candle.

Charts lezen

Je kunt dus redelijk veel informatie uit een candlestick chart halen. Dit type chart wordt het meest gebruikt voor daytrading en daarom leg ik je in het volgende hoofdstuk uit hoe je een candlestick chart kunt lezen.

Bar chart

Een bar chart (Open, High, Low en Close chart) geeft dezelfde informatie als een candlestick chart weer, alleen op een andere manier. Een bar heeft in tegenstelling tot een candle geen “lichaam”. Bij een bar chart kijk je namelijk naar verticale lijnen waarbij de open en close zijn aangegeven met horizontale lijnen.

Een kleine horizontale lijn naar links geeft de openingsprijs (open) weer. De sluitingsprijs (close) wordt weergegeven met een horizontale lijn naar rechts.

Bar chart

Line chart

Bij een line chart wordt er een lijn weergegeven gebaseerd op alleen de sluitingsprijzen op een bepaald tijdframe.

Op bijvoorbeeld een 1-minuut chart zie je een lijn waarbij de sluitingsprijs van elke minuut is verbonden.

Vele deskundigen beweren dat de sluitingsprijs het belangrijkste is op een chart. Daarom kijken sommige mensen alleen maar naar een lijn op de chart.

Line chart

Charts Lezen

Aangezien een chart uit verschillende componenten bestaat, kan het er in het begin nogal complex uit zien. Om duidelijkheid te creëren heb ik onderop de belangrijkste aspecten van een aandelen chart genummerd en deze worden tevens ook uitgelegd.

Charts lezen
 1. Ticker Symbool: het ticker symbool geeft aan welk aandeel er op de chart wordt weergegeven. Elk aandeel heeft een uniek ticker symbool wat vaak uit letters bestaat. Hierboven zie je het ticker symbool $NVDA wat het bedrijf NVIDIA aanduidt.
 2. Tijdframe: in de afbeelding hierboven zie je de 1-minuut chart van $NVDA. Dit betekent dat elke candle één minuut voorstelt. De tijdsperiode van een candle hangt dus af van het tijdframe. 
 3. Indicatoren: de indicatoren die op de chart staan worden boven in de chart weergegeven. Op bovenstaande chart is de gele lijn de 9EMA en de rode lijn de VWAP. Dit zijn lijnen die voortschrijdende gemiddelden aangeven van het aandeel.
 4. Volume: het volume van een aandeel wordt onder in de chart met staven weergegeven. Hoe langer de staaf, hoe groter het volume op dat moment is.
 5. Huidige Koers: de huidige koers van een aandeel wordt aangegeven door de meest recente candle. In het vakje rechts, kun je de huidige koers aflezen. In dit geval is de huidige koers $636,50. 

Candlesticks Lezen

Een candlestick bestaat uit een breed stuk en een dunner stuk. Het brede stuk is de ‘body’ van de candle en het dunne stuk is de ‘wick’.

Body (lichaam)

De body is het prijsverschil tussen de open- en sluitingsprijs van de candle. Als een candle rood is, betekent het dat de sluitingsprijs lager is dan de openingsprijs en de prijs is gedaald. Als een candle groen is, betekent het dat de sluitingsprijs hoger is dan de openingsprijs en de prijs dus is gestegen.   

Wicks

De wicks geven aan wat het hoogste en laagste punt van de candle zijn. Deze punten zijn interessant omdat het aangeeft waar koop en verkoop druk is. 

Candlesticks lezen

Prijsactie

Prijsactie of in het Engels price action, is de beweging die de prijs maakt door de strijd tussen de kopers en verkopers. Deze worden ook wel de bulls en de bears genoemd, wat de strijd is tussen de stieren en de beren.

De bulls creëren koopdruk waardoor de prijs stijgt en de bears creëren verkoopdruk waardoor de prijs daalt. Als de bulls genoeg koopdruk hebben uitgeoefend zullen ze de overhand hebben en zal de prijs stijgen. Dit geldt ook voor de bears maar dan andersom.

Elke candlestick laat zien hoe de strijd tussen de kopers en verkopers is verlopen (prijsactie). Zijn de kopers of verkopers aan de macht? Als je dit begrijpt kun je een goed onderbouwde keuze (technische analyse) maken over wat de prijs zal gaan doen.

Charts lezen

In de candles hierboven zie je dat de bulls de prijs omhoog proberen te duwen wat aangeeft dat er koopkracht is. Er is daarna een periode van besluiteloosheid wat je kunt zien aan de candles met een hele dunne body. Vervolgens winnen de bulls de strijd tegen de bears waardoor de prijs omhoog gaat.

Meerdere Candlesticks Bij Elkaar

Als je kijkt naar één candlestick dan heb je te weinig informatie over de prijs en weet je niet of de prijs omhoog of omlaag gaat. Daarom is het belangrijk om naar een complete chart te kijken met meerdere candlesticks.

Meerdere candles geven het complete plaatje van de prijs en zo weet je of het aandeel in een omhooggaande, omlaaggaande of zijwaartse beweging zit.

Grafieken lezen

In bovenstaande afbeelding zie je dat het aandeel van trend veranderd. Het aandeel gaat namelijk over van een omlaaggaande trend naar een omhooggaande trend. Dit kun je zien doordat er koopkracht is en de bulls controle krijgen over de prijs.

Als je in dit geval niet naar het ‘volledige plaatje’ zou kijken, zou je niet kunnen zien hoe de prijs zich ontwikkelt. Het is daarom belangrijk om altijd naar het volledige plaatje te kijken.

Wil Je Winstgevend Leren Traden?

Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Word dan lid van DeDaytrader Premium Groep om een succesvolle daytrader te worden.

Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, DeDaytrader is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!

Het mooiste van alles? Het is momenteel mogelijk om kosteloos lid te worden!

Picture of Over mij

Over mij

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!

4 gedachten over “Charts Lezen: Candlestick Grafieken Voor Beginners”

 1. Hey,

  Heb 5 jaar Thailand geleefd, en dankzij toen te beginnen met daytraden en beleggen ben ik 5 jaar later teruggekeerd naar BelZIEK met meer centjes dan voor men vertrek. Sindsdien wil ik hier verder mee…. Maar ben 3 jaar ziek geweest, en ben nog maar net herbeginnen.
  Ik moet zeggen, wat een geweldige site!!! Zeer handige informatie, alles mooi gedetailleerd uitgelegd…..
  Ik zal gans de website eens doorlezen. Echter, ongelooflijk dank om dit kosteloos te doen……
  Volgens mij heb je van je beroep je hobby gemaakt, of andersom… En mooi dat je teruggeeft aan de mensen!
  In het westen is er te weinig respect en neemt men tips en hulp voor vanzelfsprekend. Terwijl dit onbetaalbaar is.

  Beste groeten
  Stefan,

  1. Hey Stefan,

   Bedankt voor je mooie compliment! Je kan ook de gratis community joinen zodat je daar ook vragen kan stellen, mocht je die hebben.

   Groeten,
   Serif

Reacties zijn gesloten.