Daytraden Met Hotkeys: Volledige Uitleg

Daytraden met hotkeys

Daytraden met hotkeys heeft aanzienlijk grote voordelen en elke daytrader zou het eigenlijk moeten gebruiken. Hotkeys zorgen voor razendsnelle orderexecutie aangezien je met één druk op de knop al een positie kunt openen.

In dit artikel lees je alles over hotkeys en hoe je ze kunt instellen en configureren.

Inhoud

Wat Zijn Hotkeys?

Hotkeys zijn sneltoetsen die acties uitvoeren met een simpele druk op de knop of met een toetsen combinatie. Met een hotkey kan er een actie worden uitgevoerd op het trading platform om zo het traden te versimpelen en versnellen.

Middels voorgeselecteerde commando’s kun je bijvoorbeeld een vast aantal aandelen kopen of verkopen met één druk op de knop. Ook is het erg handig om in één keer je gehele positie te sluiten als je bijvoorbeeld een fout hebt gemaakt tijdens het daytraden.

Het Belang Van Daytraden Met Hotkeys

Het voornaamste gewin van daytraden met hotkeys is dat orderexecutie aanzienlijk sneller wordt. Normaliter, zou je meerdere stappen moeten ondergaan om een order te plaatsen. Stappen zoals het intypen van je positiegrootte, kiezen van het ordertype, limiet prijs instellen en indienen kost enorm veel tijd. Middels een hotkey wordt dit proces geautomatiseerd waardoor je reactietijd aanzienlijk omhoog gaat. 

In daytrading kan zelfs één seconde het verschil maken tussen een winstgevende of verliezende trade. Ook kun je door traagheid een gehele trade mislopen. Snelheid in daytrading is dus van essentieel belang.

In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van het verschil in de hoeveelheid stappen tussen hotkeys en handmatige orderinvoer.

Hotkeys vs. handmatige orderinvoer

Voordelen Van Hotkeys

Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van hotkeys.

 • Snelheid: Hotkeys versnellen de reactietijd aanzienlijk waardoor je een groter voordeel heb dan traders die geen hotkeys gebruiken.
 • Rustgevendheid: Aangezien je geen zorgen hoeft te maken over de orderexecutie, kun je volledig focussen op de charts waardoor je meer rust creëert in het daytraden. 

Nadelen Van Hotkeys

Het gebruik van hotkeys brengt geen nadelen met zich mee tijdens het daytraden. Echter, kunnen er wel nadelige situaties ontstaan door de gebruiker van de hotkeys, niet door de hotkeys zelf.

 • Verkeerde actie: Als je per ongeluk op de verkeerde hotkey drukt, kan het zijn dat er iets anders gebeurt dan jij in gedachte had. In het ergste geval lijdt dit tot een verlies van kapitaal.

Hotkeys Instellen

Het is van te voren belangrijk om te weten of je broker hotkeys ondersteunt of niet. Om er zeker van te zijn, is het beter om een direct-access broker te gebruiken. Deze type brokers beschikken over een trading platform met de mogelijkheid om hotkeys te configureren naar eigen wens. Tevens beschikken dit soort brokers vaak ook over vooraf geconfigureerde hotkeys.

Als het aankomt op goede direct-access brokers die hotkeys ondersteunen, zijn Tradenet en Colmex Pro beide aanraders.

Type Hotkeys

Er zijn erg veel type hotkeys maar eigenlijk heb je er maar drie nodig. Onderop staan de drie belangrijkste type hotkeys uitgelegd.

 • Buy & Sell Hotkey: Deze hotkey is bedoeld om long te gaan. Zo kun je een command instellen om een bepaald aantal aandelen of een gehele positie te kopen of verkopen.
 • Short & Cover Hotkey: Deze hotkey is bedoeld om short te gaan en om de geshortte aandelen weer te coveren.
 • Close All Positions Hotkey: Deze hotkey is een soort van veiligheids hotkey, als je charts bijvoorbeeld vastlopen of iets dergelijks. Zo kun je in één keer alle openstaande posities sluiten.

Hotkeys Configureren

De bovenstaande type hotkeys kan je nu daadwerkelijk configureren/invoeren in je trading platform. In het voorbeeld hieronder gebruik ik het TEFS trading platform van de broker Tradenet.

In onderstaande afbeelding zie je verschillende type hotkeys in het Tradenet trading platform. Je ziet ook de toetsen combinatie en daar rechts van zie je de commands.

Voor het voorbeeld heb ik bij zowel long als short, voornamelijk gewerkt in stappen van 10 aandelen om het wat overzichtelijk te houden.

In onderstaande afbeelding zie je de command die ervoor zorgt dat er 10 aandelen worden gekocht op de Ask prijs met een limit order. De +0.05 is de speling van de limit order (het limiet) zodat de kans groter is dat de order wordt gefilled en niet wordt overgeslagen.

Je kunt de hotkey commands in het overzicht bovenaan overnemen en deze aanpassen naar eigen wens. Als je dit doet, zorg er dan wel voor dat je exact dezelfde zin overneemt zonder typefouten. Anders bestaat er de mogelijkheid dat de hotkey niet functioneert.

Om de hotkey aan te passen naar eigen wens, is het enige wat je moet aanpassen de positiegrootte, speling van de limit order en gewenste toetsencombinatie.

Tips Voor Hotkey Trading

Daytraden met hotkeys is anders dan handmatig daytraden. Hieronder vind je daarom een aantal handige tips voor het gebruik van hotkeys. 

 • Gebruik een direct-access broker: Je kunt het beste een direct-access broker gebruiken die over een goed trading platform beschikt. Dit is simpelweg veel efficiënter en betrouwbaarder.
 • Maak simpele toetsencombinaties: Door simpele toetsencombinaties te gebruiken is het traden overzichtelijk waardoor je de hotkeys makkelijker kunt onthouden.
 • Oefen eerst in een demo account: Test je ingestelde hotkeys eerst uit in een demo account. Op deze manier voorkom je onnodige verliezen en zo kun je oefenen met de hotkeys.

Wil Je Winstgevend Leren Traden?

Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Volg dan de beste daytrading cursus om een succesvolle daytrader te worden: de daytrading cursus van Edutrade.

Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, Edutrade is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!

Picture of Over mij

Over mij

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!

2 gedachten over “Daytraden Met Hotkeys: Volledige Uitleg”

 1. Hi Serif, ten eerste bedankt voor je lessen. Ik ben blij dat ik niet naar ellendig lange filmpjes hoef te kijken. Je bent duidelijk en kort :).
  Vraagje: Ik gebruik Colmex Pro maar dan meestal de app variant op mijn tablet. Kun je op de tablet ook hotkeys instellen? De app werkt al erg makkelijk vind ik.

  Alvast bedankt voor je antwoord
  Groetjes Greetje

  1. Hey Greetje,

   Bedankt voor je mooie compliment!

   Het is helaas niet mogelijk om hotkeys te gebruiken via de Colmex Pro app. Dit komt omdat je alleen toetsencombinaties kunt koppelen aan de hotkeys, en dit heb je normaal gesproken niet op een mobiel of tablet.

   Wellicht zou het wel kunnen werken als je een toetsenbord koppelt aan je tablet (tot hoever dat mogelijk is). Dit weet ik alleen niet zeker en ik weet ook niet of je dat zou willen 🙂

   Groeten,
   Serif

Reacties zijn gesloten.