3 Werkende Daytrading Strategieën (2024)

Werkende daytrading strategie

Jezelf houden aan een werkende daytrading strategie is hèt kenmerk van de meest succesvolle daytraders. Een strategie vormt de basis in het daytraden en zonder een werkend plan wordt je geen consistent winstgevende daytrader.

Vaak denken mensen dat een daytrading strategie heel complex moet zijn, maar de meest eenvoudige strategieën zijn het meest effectief.

Er bestaan talloze daytrading strategieën en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Daarom heb ik in dit artikel een lijst gemaakt met 3 werkende daytrading strategieën voor beginners & ervaren traders.  

Inhoud

Aspecten Van Elke Daytrading Strategie

Ongeacht of je een beginner bent met een simpele strategie of een ervaren trader bent met een zeer complexe strategie, elke daytrading strategie heeft liquiditeit, volatiliteit en volume nodig.

 • Liquiditeit: Dit betekent dat er veel kopers en verkopers zijn en dat daytraders dus makkelijk in en uit kunnen stappen. Dit is een must have aangezien je zonder liquiditeit niet kunt daghandelen.
 • Volatiliteit: Daytraders maken winst op grote bewegingen en zonder volatiliteit zijn er geen grote bewegingen. Met een vlakke prijs kan er geen geld worden verdient.
 • Volume: Dit gaat gepaard met liquiditeit. Als er veel volume is, is er voldoende liquiditeit. Hoe hoger het volume hoe beter.

In mijn e-book leer je hoe jij elke dag de juiste aandelen kunt vinden die aan bovenstaande punten voldoen.

Technische Analyse

Daytraders gebruiken technische analyse als basis voor hun daytrading strategie. Dit houdt in dat je constant bezig bent met het analyseren van grafieken en hoe de prijs van een aandeel beweegt (price action).

Bij elke daytrading strategie is het van te voren bekend wat het instapmoment (entry), uitstapmoment (exit) en de stoploss is. Dit wordt ook wel het trade plan genoemd.

 • Entry: Dit is het moment waarop je in de trade stapt als je ziet dat jouw strategie zich voordoet. Het is van cruciaal belang om te weten wanneer je moet instappen en wanneer niet.
 • Exit: Als je eenmaal in de trade zit, moet je ook weten wanneer je er weer uitgaat. Dit wordt de exit genoemd en dit is even belangrijk als de entry.
 • Stoploss: Dit is de speling die je geeft aan het aandeel voordat je eruit gaat. Het is bedoeld om verdere verliezen te stoppen en dit is onderdeel van risico management.

Waar je in en uit moet stappen is per strategie verschillend en dit wordt verderop in de verschillende strategieën uitgelegd.  

3 Werkende Daytrading Strategieën

Er zijn verschillende soorten strategieën en elke strategie heeft unieke aspecten die andere strategieën weer niet hebben.

Het belangrijkste in het begin is om je consistent te houden aan één strategie en deze volledig onder de knie te krijgen. Van de ene strategie naar de andere strategie springen wanneer het even niet werkt is niet de juiste oplossing en dit zorgt voor nog meer problemen op de lange termijn.

Hieronder staan 3 daytrading strategieën beschreven die jij kunt gaan gebruiken tijdens het daytraden. 

Breakout Strategie

Een breakout is een prijsbeweging die door een resistance level heen breekt met veel volume. Breakouts zijn er in talloze maten en vormen en zo zijn er bijvoorbeeld bull flags, triangles, high of day breaks en nog veel meer.

Breakout strategieën vinden snel plaats waardoor je in een korte tijd moet kunnen handelen. Een snel trading platform is van belang bij eigenlijk elke strategie. Lees mijn Colmex Pro broker review als je aan de slag wilt met een snel en betrouwbaar trading platform. 

Hieronder staan 3 breakout strategieën beschreven die je kunt gebruiken op elk tijdframe. Onderstaande strategieën zijn het meest effectief op de minuten tot uren chart.

Daytrading Strategie 1: Triangle Breakout

Dit is een breakout strategie waarbij de prijs van een aandeel wordt samengeknepen in een driehoek.  Als een aandeel de driehoek breekt dan neemt de volatiliteit vaak toe en zal de prijs vaak in de richting van de uitbraak voortzetten. 

triangle breakout strategie
Entry

Je neemt een long entry wanneer de prijs door de driehoek naar boven breekt. De prijs moet dus door het resistance level heen breken.

Exit

Om het risico van de trade goed te managen is het verstandig om je positie af te bouwen. Wanneer het aandeel 2x je ingestelde stoploss heeft afgelegd dan ga je uit de trade. Er zijn erg veel manieren om uit een trade te gaan maar 2x de stoploss is de meest voor de hand liggende manier. De stoploss zet je altijd op de laatste low.

Winratio Verhogen

Als je elke triangle breakout trade die je ziet, dan ga je gehijd geld verliezen. De truc is om meerdere bevestigingspunten te hebben die aangeven dat er daadwerkelijk een breakout gaat plaastvinden.

Om de winratio van een triangle breakout te verhogen, is het beter om dit soort trades alleen te pakken wanneer de bovenste lijn van de driehoek meerdere keren is aangeraakt. Hoe vaker de lijn wordt “getest” hoe belangrijker dit level wordt, en hoe groter de prijsbeweging zal zijn wanneer het level breekt.

Daytrading Strategie 2: Bull Flag Breakout

Een bull flag breakout is een prijspatroon op een grafiek die lijkt op een vlag met een paal. De paal is het resultaat van een omhooggaande stijging en de vlag is het resultaat van een periode van consolidatie (vlakke prijsbeweging).

De vlag kan zijwaarts gaan, maar staat ook vaak onder een hoek naar beneden, weg van de omhooggaande trend.

bull flag breakout strategie
Entry

De entry bij een bull flag breakout is wanneer de consolidatie zone (vlag) wordt doorbroken. Dit is makkelijk te visualiseren door een horizontale of diagonale lijn (afhankelijk van richting van de vlag) te trekken op de toppen van de consolidatie zone. Als deze lijn wordt doorbroken dan is dat het punt om in de trade te stappen.

Probeer te voorkomen dat je instapt in de grote beweging en wacht echt pas totdat de consolidatie periode naar boven breekt. Het aandeel kan namelijk net zo goed omkeren naar beneden.

Exit

De paal van de bull flag geeft over het algemeen de grootte van de stijging weer. Dus nadat de vlag zone wordt doorbroken, is de stijging vaak even groot als de paal. Dit is een goede indicatie van een exit en hierbij kun je ook gewoon weer de 2x stoploss methode hanteren.

Winratio Verhogen

Bij een bull flag is het belangrijk dat er een omhooggaande trend is. Zonder een duidelijke trend is het niet verstandig om deze strategie toe te passen.

Ook is het niet verstandig om deze strategie toe te passen wanneer een aandeel al een flinke beweging naar boven heeft gemaakt. In dit geval is de rek van het aandeel er vaak al uit en zal er niet nog een grote beweging plaatsvinden.

Daytrading Strategie 3: High Of Day Breakout

Zoals de naam als zegt, een High Of Day Breakout is een strategie gebaseerd op het hoogste punt van de dag. Vaak is het zo dat wanneer het hoogste punt van de dag breekt, er een potentieel nog hogere beweging omhoog kan plaatsvinden.

High of day breakout strategie
Entry

Je stapt in een trade wanneer het hoogste punt van de dag wordt doorbroken. Dus niet wanneer de prijs daar dichtbij komt, maar pas wanneer het hoogste punt daadwerkelijk breekt.

Exit

Net zoals in de andere strategieën ga je uit de trade wanneer het aandeel 2x je stoploss heeft afgelegd.

Winratio Verhogen

Het is niet verstandig om elke High Of Day Break te traden die je ziet. Je moet eerst bepalen of het aandeel op hogere tijdframes (daily chart) in een uptrend zit. Zo niet, dan trade je geen HOD break. Zo wel, dan ga je kijken of er nog rek in het aandeel zit.

Aandelen zonder rek identificeer je door terug te kijken naar voorgaande trading dagen. Als een aandeel afgelopen dagen al flink is gestegen, is het onwaarschijnlijk dat het nog verder zal gaan stijgen. Dan is het dus niet verstandig om een High Of Day Break te traden.

Als een aandeel net uit een consolidatie periode (rust periode) is gekomen, dan is er nog voldoende rek in het aandeel om te stijgen. Hierbij zou een High Of Day Break wellicht een goede strategie zijn.

Risico Management

Daytraden evenals investeren brengt risico’s met zich mee. Risico zal er altijd blijven en het moet niet ontkend worden, daarom moet je leren omgaan met risico en het managen ervan.

Daytraden komt eigenlijk neer op het constant managen van risico. Dit houdt in: het zetten van de juiste stoploss, het managen van je geld en met de juiste positie grootte in een trade stappen.

In dit artikel lees je alles over risico management in daytrading.

Stop Loss Plaatsen

Soms kan het voorkomen dat je in een trade zit en het lijkt alsof de prijs in de gewenste richting beweegt, maar dat de prijs ineens omkeert. Dit kan in een zeer korte tijd gebeuren, vaak zo snel dat je niet genoeg tijd hebt om actie te ondernemen.

Het plaatsen van een stoploss zal grote verliezen beperken en zo reduceer je automatisch risico. Een stoploss is dus echt essentieel tijdens het daytraden.

Wellicht vraag je jezelf af waar je de stoploss precies moet zetten op de grafiek. Het antwoord daarop is: plaats de stoploss altijd onder de laatste low (long trade) of high (short trade).

In dit artikel lees je alles over het plaatsen van een stop loss.

Stoploss plaatsen

Geld Management

Het is aan te raden om met een 1 op 2 risico-winst verhouding te werken. Simpel gezegd betekent dit dat jij bijvoorbeeld €10 riskeert om vervolgens €20 te winnen.

Dit doe je door pas winst te nemen wanneer het aandeel 2x de stop-loss heeft afgelegd.

Voorbeeld: je entry is op €21 en je stop-loss staat op €20.50. Dit is een verschil van 0.50 cent. Dus het take profit level is op €22. Op deze manier heb je een 1 op 2 risico-winst verhouding.

Positie Grootte

De meeste traders riskeren niet meer dan 2% van hun account per trade. Dit houdt in dat je per trade niet meer dan 2% van je totale account waarde kunt verliezen. Uiteraard kun je er voor kiezen om een nog kleiner percentage van je account te riskeren.

Stel je account heeft een waarde van €15000. Dan riskeer je per trade €300 omdat dat 2% is van je totale account. Je Risk Unit is dus €300.

De formule voor je positie grootte is: Risk Unit (in € of $) / Stoploss (in € of $).

Voorbeeld: je Risk Unit is €300 en je wilt een trade openen waarbij je Stoploss €0.50 is. Het aantal aandelen dat je nu moet kopen is: 300 / 0.50 = 600 aandelen. Dat is de maximale positie grootte die je kunt innemen om aan de 2% risicogrens te voldoen.

Beste Tijdstip Om Te Daytraden

Bovenstaande strategieën kun je de gehele handelsdag gebruiken, maar er zijn bepaalde tijden waarin je het meest kunt verdienen.

De Amerikaanse markt is elke werkdag open van 15:30 uur tot 22:00 uur Nederlandse tijd. In Amerikaanse tijd is dit van 09:30 uur tot 16:00 uur.

Amerikaanse mensen houden wel van een lange lunchpauze, en dan is er uiteraard minder volume op de markt. Het is dan moeilijk om grote bewegingen te krijgen en eigenlijk wil je niet traden in dit tijdstip.

Onderstaande (Nederlandse) tijdstippen kun je maar beter vermijden tijdens het daytraden.

 • Vanaf 17:30 uur tot +- 19:00 uur (lunchpauze).
 • Vanaf 17:30 uur tot 22:00 uur op een vrijdag (mensen gaan eerder stoppen).
 • Traden op een feestdag (als de markt open is).

De rest van de tijd kun je erg goed daytraden. Dan is er veel volume op de markt waardoor jij grote bewegingen kunt meepakken.

Het tijdstip met het meeste volume is in het eerste en laatste uur van dat de markt open is. Ikzelf trade altijd in de opening van de markt en dan ben ik meestal na anderhalf uur klaar.

Als je daytraden combineert met werk, school, een opleiding of iets anders, dan zou je in de wat latere handelsuren kunnen daytraden, afhankelijk van jouw agenda.

Je Eigen Daytrading Strategie Ontwikkelen

Naast bovenstaande daytrading strategieën zijn er oneindig veel andere strategieën die daytraders hebben ontwikkeld.

Daytraders kiezen en modificeren hun strategieën vaak op basis van persoonlijke factoren zoals: trading ervaring, risicoprofiel, account grootte, hoeveelheid tijd beschikbaar en persoonlijkheid.

Je kunt al beginnen met een daytrading strategie die eerder in dit artikel beschreven is, echter zou je uiteindelijk een strategie moeten kiezen/modificeren die bij je persoonlijkheid past. De reden hiervoor is omdat iedereen een ander risicoprofiel heeft. Iemand met een relatief klein account voelt zich misschien niet comfortabel bij een verlies van €200, maar iemand die meer ervaren is kan er gemakkelijk mee omgaan en zo een verliezende trade omzetten naar winst.

Je kunt niet voor altijd iemand zijn trades overnemen aangezien dit op de lange termijn gewoon niet werkt; je moet je eigen daytrading strategie ontwikkelen.

Dit doe je door simpelweg te oefenen met een daytrading strategie en vervolgens je resultaten bijhouden. Op basis van je resultaten en conclusies die je daaruit haalt kun je aspecten gaan aanpassen die nog beter voor jou werken. Zo ben je een stapje voor op andere andere traders omdat jij weet waar je naar opzoek bent en zo heb je jouw plek in de markt gecreëerd.

Het ontwikkelen van een daytrading strategie die voor jou werkt vergt veel oefening, dus wees geduldig en je zal er op de lange termijn van profiteren.

Wil Je Winstgevend Leren Traden?

Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Volg dan de beste daytrading cursus om een succesvolle daytrader te worden: de daytrading cursus van Edutrade.

Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, Edutrade is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!

Over

Over

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!

2 gedachten over “3 Werkende Daytrading Strategieën (2024)”

 1. Jozef Vosters

  Geachte…,
  Ik kom niet tot één enkele winst.
  Nochtans kan ik goed de candle lezen, en pas jullie tactiek toe, maar helaas!
  Vr. Gr.
  J. Vosters

  1. Hey Jozef,

   Niet om vervelend te doen, maar het is niet realistisch om na het volgen van een artikel meteen winsten te verwachten. Dat is ook gewoon in het algemeen zo, dus ook met het lezen van een boek of het bekijken van een YT filmpje bijvoorbeeld. Je kan niet verwachten dat je een strategie toepast, en dat je er gelijk winstgevend mee gaat zijn. Zo werkt traden gewoon niet.

   Ik weet verder ook niet wat jou achtergrond is in trading. Ik weet niet of je een beginner bent, of je wel of niet een basiskennis hebt etc. Maar aan een strategie op zichzelf heb je niet veel aan. Er komt veel meer bij kijken dan dat.

   Het is een combinatie van meerdere dingen waardoor je als daytrader over een bepaalde periode consistent winst kan maken. Om een paar voorbeelden te geven: een sterke fundering met de basiskennis, risico management, de juiste mindset, de vaardigheid om goede en slechte setups van elkaar te onderscheiden, het emotionele & psychologische aspect beheersen en nog veel meer dingen. Je hebt dus meerdere dingen nodig om winst te kunnen maken als daytrader. Daarnaast is het ook een kwestie van hel veel oefenen en ervaring opdoen.

   En dat is gewoon een steile leercurve die je moet kunnen doorlopen. De meeste traders verliezen geld omdat ze niet door die leercurve kunnen komen, en vervolgens gaan denken dat traden “onmogelijk” is etc.

   Dus wellicht is het handig dat je eerst meer kennis gaat opdoen, voordat je gaat (paper)traden. Op de website kun je al redelijk wat informatie vinden in de Kennisbank. Mocht je het echt serieus willen aanpakken, dan kan je overwegen om de Academy te volgen.

   Mvg,
   Serif

Reacties zijn gesloten.