Double Bottom Patroon: Complete Uitleg

Double bottom patroon

Een double bottom patroon is een veel gebruikt candlestick patroon door traders. Traders moeten echter wel bewust zijn van hoe het patroon precies werkt.

In dit artikel lees je wat een double bottom patroon is, wat de kenmerken zijn, hoe je het identificeert en hoe je het patroon kunt traden. Kortom, een complete uitleg over het double bottom patroon.

Inhoud

Wat Is Een Double Bottom?

Een double bottom patroon is een bullish reversal patroon die plaatsvindt aan de bodem van een downtrend en aangeeft dat er een mogelijke trend reversal zal plaatsvinden.

Een double bottom bestaat uit twee lows en één high die samen lijken op de letter “W”. De twee lows vormen in de buurt van hetzelfde horizontale niveau waardoor deze lows samen een dubbele bodem vormen. De piek (high) die zich bevindt tussen de twee lows, is een resistance level waarop een neckline wordt getekend.

Kenmerken Van Een Double Bottom

De kenmerken van een double bottom patroon zijn onderop beschreven.

  • Eerste Bodem: Dit is de eerste low die wordt gecreëerd tijdens de downtrend. Het patroon is sterker als beide bodems in een support level vormen.
  • Piek: Dit is de stijging die plaatsvindt na de eerste bodem. Deze high dient als resistance level waarop de neckline wordt getekend.
  • Tweede Bodem: Dit is de tweede low die wordt gecreëerd in de buurt van hetzelfde horizontale niveau als de eerste low.
  • Breakout: Om het patroon te voltooien, moet de prijs boven de piek (neckline) stijgen en sluiten.

Double Bottom Identificeren

Het identificeren van een double bottom patroon is vrij eenvoudig. Het patroon kun je met onderstaande stappen identificeren.

  1. Downtrend identificeren: Voordat het patroon kan vormen, moet er eerst sprake zijn van een downtrend. De prijs moet dus eerst lower highs en lower lows maken. 
  2. Double bottom constructie identificeren: Identificeer de twee bodems van ongeveer gelijke breedte en hoogte. Daarnaast moet de afstand tussen de twee bodems niet te klein zijn.
  3. Neckline tekenen: Om het patroon af te maken moet de neckline worden getekend. Deze lijn wordt net iets boven de piek (high) geplaatst.

Double Bottom Patroon Traden

Bij het traden van een double bottom patroon moet er rekening worden gehouden met een aantal punten. Hieronder lees je hoe je een double bottom patroon kunt traden.

  • Entry: Stap in de trade wanneer de neckline wordt doorbroken en de candle erboven sluit. Een voorzichtigere trade manier is om in de trade te stappen als de neckline een retest krijgt.
  • Stop Loss: Plaats de stop loss onder de laatst gecreëerde low, vaak is dit de tweede bodem. 
  • Target: Na de breakout is de stijging vaak even groot als de lengte van de piek. Een goede target is dus als de lengte van de piek is bereikt.

Het is verstandig om van te voren te kijken of er geen andere resistancelijnen in de weg zitten die de trade zouden kunnen verstoren. De risico/winst verhouding is dus belangrijk om rekening mee te houden. Op deze manier kun je beslissen of het de moeite waard is om het patroon te traden of niet.

Wil Je Winstgevend Leren Traden?

Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Volg dan de beste daytrading cursus om een succesvolle daytrader te worden: de daytrading cursus van Edutrade.

Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, Edutrade is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!

Over mij

Over mij

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!