Double Top Patroon: Complete Uitleg

Double top patroon

Een double top patroon is een veel gebruikt candlestick patroon door traders. Traders moeten echter wel bewust zijn van hoe het patroon precies werkt.

In dit artikel lees je wat een double top patroon is, wat de kenmerken zijn, hoe je het identificeert en hoe je het patroon kunt traden. Kortom, een complete uitleg over het double top patroon

Inhoud

Wat Is Een Double Top?

Een double top patroon is een bearish reversal patroon die plaatsvindt aan de top van een uptrend en aangeeft dat er een mogelijke trend reversal zal plaatsvinden.

Een double top bestaat uit twee highs en één low die samen lijken op de letter “M”. De twee highs vormen in de buurt van hetzelfde horizontale niveau waardoor deze highs samen een dubbele top (piek) vormen. De low die zich bevindt tussen de twee highs, is een support level waarop een neckline wordt getekend. 

Kenmerken Van Een Double Top

Een double top heeft dezelfde kenmerken als een double bottom. Alleen wordt het double top patroon gebruikt aan de short kant i.p.v. aan de long kant. Hieronder staan de kenmerken van het double top patroon.

  • Eerste Top: Dit is de eerste top die wordt gecreëerd tijdens de uptrend. Het patroon is sterker als beide toppen in een resistance level vormen. 
  • Low: Dit is de daling die plaatsvindt na de eerste top. Deze low dient als support level waarop de neckline wordt getekend.
  • Tweede Top: Dit is de tweede top die wordt gecreëerd in de buurt van hetzelfde horizontale niveau als de eerste top.
  • Breakdown: Om het patroon te voltooien, moet de prijs onder de low (neckline) dalen en sluiten.

Double Top Identificeren

Het identificeren van een double top patroon is vrij eenvoudig. Het patroon kun je met onderstaande stappen identificeren.

  1. Uptrend identificeren: Voordat het patroon kan vormen, moet er eerst sprake zijn van een uptrend. De prijs moet dus eerst higher highs en higher lows maken. 
  2. Double top constructie identificeren: Identificeer de twee toppen van ongeveer gelijke breedte en hoogte. Daarnaast moet de afstand tussen de twee toppen niet te klein zijn.
  3. Neckline tekenen: Om het patroon af te maken moet de neckline worden getekend. Deze lijn wordt net iets onder de low geplaatst.

Double Top Patroon Traden

Bij het traden van een double top moet er rekening worden gehouden met een aantal punten. Hieronder lees je hoe je een double top patroon kunt traden.

  • Entry: Stap in de trade wanneer de neckline wordt doorbroken en de candle eronder sluit. Een voorzichtigere trade manier is om in de trade te stappen als de neckline een retest krijgt.
  • Stop Loss: Plaats de stop loss boven de laatst gecreëerde high, vaak is dit de tweede top. 
  • Target: Na de breakdown is de daling vaak even groot als de lengte van de piek. Een goede target is dus als de lengte van de piek is bereikt.

Het is verstandig om van te voren te kijken of er geen andere support levels in de weg zitten die de trade zouden kunnen verstoren. De risico/winst verhouding is dus belangrijk om rekening mee te houden. Op deze manier kun je beslissen of het de moeite waard is om het patroon te traden of niet.

Wil Je Winstgevend Leren Traden?

Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Word dan lid van DeDaytrader Premium Groep om een succesvolle daytrader te worden.

Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, DeDaytrader is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!

Het mooiste van alles? Het is momenteel mogelijk om kosteloos lid te worden!

Picture of Over mij

Over mij

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!