Head and Shoulders Patroon: Complete Uitleg

Head and shoulders patroon

Het head and shoulders patroon wordt beschouwd als een van de meest betrouwbare reversal patronen in technische analyse. Traders moeten echter wel bewust zijn van hoe het patroon werkt. 

In dit artikel lees je wat een head and shoulders patroon is, wat de kenmerken zijn, hoe je het identificeert en hoe je het patroon kunt traden. Kortom, een complete uitleg over het patroon.

Inhoud

Wat Is Een Head and Shoulders Patroon?

Een head and shoulders (H&S) patroon is een bearish reversal patroon die aangeeft dat de uptrend afzwakt en er een mogelijke trend reversal zal plaatsvinden.

Het patroon wordt gevormd door een piek (left shoulder), een hogere piek (head) en een piek (right shoulder) die ongeveer even hoog is als de eerste. De naam van het patroon is te danken aan het uiterlijk dat lijkt op een kop met twee schouders. 

Om het patroon af te maken wordt er een lijn getrokken die de lows met elkaar verbindt, ookwel “neckline” genoemd. Dit is een supportlijn die wordt gebruikt om het patroon te traden. Hoe je het patroon kunt traden lees je verderop in dit artikel.

Kenmerken Van Een Head and Shoulders Patroon

Een H&S patroon heeft dezelfde kenmerken als een inversed H&S patroon. Alleen wordt het standaard head and shoulders patroon gebruikt aan de short kant i.p.v. aan de long kant.

Hieronder staan de kenmerken van een head and shoulders patroon.

  • Left Shoulder: Dit is de eerste piek, waarna er een daling volgt.
  • Head: Hier piekt de prijs hoger dan de eerste piek, waarna er weer een daling volgt.
  • Right Shoulder: Dit is de derde piek, waarna er ook een daling volgt
  • Neckline: Dit is de supportlijn die de lows van de pieken met elkaar verbindt.

Head and Shoulders Identificeren

Het identificeren van een H&S patroon is vrij eenvoudig. Het patroon kun je met onderstaande stappen identificeren.

  1. Uptrend identificeren: Voordat het patroon kan vormen, moet er eerst een uptrend aanwezig zijn. De prijs moet dus eerst higher highs en higher lows maken. 
  2. H&S constructie identificeren: Het kop en schouder patroon heeft tijd nodig om te vormen en kijk ook vooral of de pieken niet te ver uit elkaar liggen. Deze horen dichtbij elkaar te liggen.
  3. Neckline tekenen: Als de right shoulder is gevormd, is het tijd om de neckline te tekenen. Verbindt hierbij de lows van de linker en rechter schouder. Ideaal is als deze lijn horizontaal is, dit is echter geen eis.

Head and Shoulders Patroon Traden

Het traden van het patroon is eigenlijk net zo eenvoudig als het identificeren van het patroon. Onderop lees je hoe je een H&S patroon kunt traden.

  • Entry: Het punt om in de trade te stappen (short) is wanneer de neckline naar beneden wordt doorbroken. Stap niet van te voren in de trade als de neckline nog niet doorbroken is. Het patroon is dan nog onvolledig en dan is er een kans dat de prijs gaat omkeren.
  • Stop Loss: Plaats de stop loss boven de rechter schouder. Dit is een tactische plek aangezien dit vaak de laatst gecreëerde high is.
  • Target: De afstand die de prijs zal afleggen na de break van de neckline, is vaak ongeveer even groot als de afstand tussen de neckline en de hoofdpiek. Als er geen andere supportlevels in de weg zitten, is dit een goed punt om (gedeeltelijk) winst te nemen.

Wil Je Winstgevend Leren Traden?

Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Volg dan de beste daytrading cursus om een succesvolle daytrader te worden: de daytrading cursus van Edutrade.

Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, Edutrade is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!

Picture of Over mij

Over mij

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!