Inverse Head and Shoulders Patroon: Complete Uitleg

Inverse head and shoulders patroon

Het inverse head and shoulders patroon wordt veel gebruikt door traders om te profiteren van trend reversals. Traders moeten echter wel bewust zijn van hoe het patroon precies werkt.

In dit artikel lees je wat een inverse head and shoulders patroon is, wat de kenmerken zijn, hoe je het patroon identificeert en hoe je het patroon kunt traden. Kortom, een complete uitleg over het patroon.

Inhoud

Wat Is Een Inverse Head and Shoulders Patroon?

Een inverse head and shoulders (IHS) patroon is een bullish reversal patroon die aangeeft dat de downtrend afzwakt en er een mogelijke trend reversal zal plaatsvinden.

Het inverse head and shoulders patroon is vergelijkbaar met het standaard head and shoulders patroon, alleen dan omgekeerd.

Het patroon wordt gevormd door een dal (left shoulder), een lagere dal (head) en een dal (right shoulder) die ongeveer even laag is als de eerste. Om het patroon af te maken wordt er een lijn getrokken die de highs met elkaar verbindt, ookwel “neckline” genoemd. Dit is een resistancelijn die wordt gebruikt om het patroon te traden. Hoe je het patroon kunt traden lees je verderop in dit artikel.

Kenmerken Van Een Inverse Head and Shoulders

Een IHS patroon heeft dezelfde kenmerken als een standaard H&S patroon. Alleen wordt het IHS patroon gebruikt aan de long kant i.p.v. aan de short kant.

Hieronder staan de kenmerken van het IHS patroon.

  • Left Shoulder: Dit is de eerste dal (low), waarna er een stijging volgt.
  • Head: Hier daalt de prijs lager dan de eerste dal, waarna er weer een stijging volgt.
  • Right Shoulder: Dit is de derde dal, waarna er ook een stijging volgt
  • Neckline: Dit is de resistancelijn die de highs van de dalen (lows) met elkaar verbindt.

Inverse Head and Shoulders Identificeren

Het identificeren van een IHS patroon is vrij eenvoudig. Het patroon kun je met onderstaande stappen identificeren.

  1. Downtrend identificeren: Voordat het patroon kan vormen, moet er eerst een downtrend aanwezig zijn. De prijs moet dus eerst lower highs en lower lows maken. 
  2. IHS constructie identificeren: Het omgekeerde kop en schouder patroon heeft tijd nodig om te vormen en kijk vooral of de lows niet te ver uit elkaar liggen. Deze horen dichtbij elkaar te liggen.
  3. Neckline tekenen: Als de right shoulder is gevormd, is het tijd om de neckline te tekenen. Verbindt hierbij de highs van de linker en rechter schouder. Ideaal is als deze lijn horizontaal is, dit is echter geen eis.

Inverse Head and Shoulders Patroon Traden

Het traden van het patroon is eigenlijk net zo eenvoudig als het identificeren van het patroon. Onderop lees je hoe je een IHS patroon kunt traden.

  • Entry: Het punt om in de trade te stappen (long) is wanneer de neckline naar boven wordt doorbroken. Stap niet van te voren in de trade als de neckline nog niet doorbroken is. Het patroon is dan nog onvolledig en dan is er een kans dat de prijs gaat omkeren.
  • Stop Loss: Plaats de stop loss onder de rechter schouder. Dit is een tactische plek aangezien dit vaak de laatst gecreëerde low is.
  • Target: De afstand die de prijs zal afleggen na de break van de neckline, is vaak ongeveer even groot als de afstand tussen de neckline en de hoofddal. Als er geen andere resistance levels in de weg zitten, is dit een goed punt om (gedeeltelijk) winst te nemen.

Wil Je Winstgevend Leren Traden?

Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Volg dan de beste daytrading cursus om een succesvolle daytrader te worden: de daytrading cursus van Edutrade.

Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, Edutrade is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!

Picture of Over mij

Over mij

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!