Risico Management In Daytrading

Risico management in daytrading

Risico management in daytrading helpt met het minimaliseren van verliezen en het verruimen van winsten. Om consistent winstgevend te daytraden is het managen van risico erg belangrijk.

In dit artikel leer je de belangrijkste aspecten van risico management in daytrading en je leert hoe je deze kunt gebruiken tijdens het daytraden.

Inhoud

Wat Is Risico Management In Daytrading?

Risico management in daytrading is een techniek om verliezen te beperken en om winsten te verruimen. Risico management voorkomt dat traders hun handelsrekening in één klap verliezen.  

Het verschil tussen winstgevend en verliesgevend traden is voor het grootste deel afhankelijk van het goed managen van risico. Risico management is daarom een van de belangrijkste onderdelen van trading.

Belangrijkste Elementen Van Risico Management

In daytrading is het van belang om risico te managen bij verliezende trades, maar ook bij winnende trades. Je bent dus eigenlijk constant risico aan het managen.

Er zijn een aantal belangrijke elementen van risico management die je zeker moet toepassen om succesvol te kunnen daytraden.

Hieronder worden de belangrijkste elementen van risico management uitgelegd die jij direct kunt toepassen tijdens het daytraden.

Risk Unit

Een risk unit is de hoeveelheid risico die je neemt per trade, uitgedrukt in euro of dollar. Een risk unit is een veel gebruikte maatstaf om risico en winst aan te geven. In andere woorden, het maximale bedrag dat je bereid bent om te verliezen, is je risk unit.

Een risk unit is gebaseerd op je accountgrootte. Het is aan te raden om nooit meer dan 2% van je accountwaarde per trade te riskeren.

Een goede richtlijn is om tussen de 0.5-2% te riskeren per trade. Deze richtlijn is gebaseerd op je eigen ingelegde geld (equity) en staat dus los van de eventuele leverage (hefboom) die je broker aanbiedt.

Risk Unit Bepalen

Voorbeeld: Je hebt $1000 gestort op je handelsrekening waardoor je een accountwaarde hebt van $1000. Je bent bereid om maximaal 2% van je accountwaarde per trade te riskeren. Je risk unit is dan 2% van die $1000, wat uit komt op een risk unit van $20.

Met bovenstaand voorbeeld weet je dus dat je maximaal $20 kunt verliezen, mits je goed risico management toepast door een juiste stoploss en positiegrootte te hebben. In de volgende hoofdstukken leer je hier meer over.

Stop Loss

De stop loss is het maximale risico dat je neemt (in $) en het kan ook worden gezien als de speling die jij geeft aan een aandeel. Het is een punt waar jij als trader automatisch uit de trade wordt gehaald om nog meer verliezen te voorkomen.

Een stop loss plaats je op een technisch level zodat je een aandeel voldoende beweegruimte geeft en tegelijkertijd niet te veel risico neemt.

Een technisch level is bijvoorbeeld de laatst gecreëerde low, een support/resistance level of een moving average. In de afbeelding hieronder zie je dat de stop loss is geplaatst op de laatse low in combinatie met een moving average.

Stop loss plaatsen

In bovenstaande afbeelding zie je dat de stop loss $0.20 is en dit kun je gebruiken om de positiegrootte te berekenen. Dit wordt in het volgende hoofdstuk uitgelegd.

Positiegrootte

Het is van belang om met de juiste grootte een positie te openen omdat je anders in één keer veel geld kunt verliezen (of winnen). Om consistent winstgevend te zijn in daytraden moet je dus altijd de juiste positiegrootte hebben in een trade.

Met hoeveel aandelen je in een trade moet zitten hangt af van je risk unit en de grootte van je stop loss. Door je positiegrootte op deze twee elementen te baseren ben je consequent je risico aan het managen.

De positiegrootte kan worden berekend met onderstaande formule:

Risk Unit ($) / Stop Loss ($) = Maximaal aantal aandelen die je kunt kopen

Voorbeeld van positiegrootte: Je risk unit is $20 en je wilt in een trade stappen waarbij de stoploss $0.20 is. Het aantal aandelen die je dan zou moeten kopen is $20 / $0.20 = 100 aandelen.

Risico/Winst Verhouding

Voordat je in een trade stapt is het belangrijk om het potentiële risico af te wegen tegen de potentiële winst. Als het risico hoger is dan de potentiële winst, is het niet logisch om de trade te pakken. Als het risico lager is dan de potentiële winst, is het juist wel logisch om de trade te pakken.

Het risico wordt bepaald op basis van de stop loss en dit is het prijsverschil tussen de entry en het stop loss niveau. Winst wordt bepaald op basis van de take profit en dit is het verschil tussen de entry en het take profit niveau. 

De verhouding tussen stop loss en de take profit geeft aan in hoeverre de potentiële winst opweegt tegen het potentiële risico.

De aangeraden risico/winst verhouding voor een daytrader is een 1:2 (1 op 2). Op deze manier ben je bereid om bijvoorbeeld $10 te riskeren, om vervolgens $20 winst te maken.

Voorbeeld van risico/winst verhouding: In onderstaande afbeelding zie je dat de stop loss $1.50 is en er is veel ruimte voor het aandeel om naar beneden te gaan. Je hebt in gedachte om rond de lows winsten te nemen aangezien er geen andere support levels in de weg zitten. Het take profit level is $4.50 verwijderd vanaf de entry. Deze trade heeft dus een risico/winst verhouding van 1:3 en het is meer dan logisch om de trade te nemen. Deze trade heeft in het echt ook erg goed gewerkt.

Risico management in daytrading

Een van de belangrijkste elementen van goed risico management in daytrading is het hebben van een risico/winst verhouding van minimaal 1:2 bij iedere trade die je neemt.

Partial Nemen

Een partial nemen betekent gedeeltelijk winst nemen in een trade. Het nemen van een partial geeft een extra “beveiliging” dat de trade niet verliesgevend gaat zijn, ookal keert het aandeel tegen je.

Als je een partial neemt, is het aangeraden om tussen de 50-75% van je positie van de hand te doen. Dit verschilt per trader en je dient te vinden wat voor jou het beste werkt.

Het is alleen zinnig om een partial te nemen als er support of resistance levels in de weg zitten waar de prijs als het ware zou kunnen omdraaien in de tegengestelde richting.

Soms moet je heel snel een partial nemen als er volatiele bewegingen zijn, waarbij de trade snel tegen je in kan werken. Een snel en betrouwbaar trading platform is daarom essentieel en de broker Colmex Pro is daarvoor erg geschikt.

Lees voor meer info over Colmex Pro mijn Colmex Pro broker review.

Risico Management In Het Geheel

Om goed risico management toe te passen is het van belang om bovenstaande elementen toe te passen tijdens het daytraden. Door deze elementen toe te passen creëer je een risico management ‘systeem’ waardoor je consistenter gaat zijn in daytrading. 

Voordat je een trade plaatst, is het belangrijk om altijd van te voren te weten wat je risk unit, stop loss, positiegrootte, risico/winst verhouding en take profit level is. Op deze manier heb je een trade plan en zo kun je eventuele verliezen minimaliseren.

Kortom, risico management in daytrading dient ten alle tijden te worden toegepast om verliezen te minimaliseren en winsten te verruimen. Door de verschillende aspecten als een ‘systeem’ te gebruiken, kun je vóór de trade veel plannen waardoor je weet wat je te wachten staat.

Wil Je Winstgevend Leren Traden?

Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Volg dan de beste daytrading cursus om een succesvolle daytrader te worden: de daytrading cursus van Edutrade.

Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, Edutrade is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!

Over mij

Over mij

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!

5 gedachten over “Risico Management In Daytrading”

  1. Peter Hogenkamp

    Dank voor je zeer overzichtelijk site met interessante info!

Reacties zijn gesloten.