Stop Loss Order Plaatsen In Daytrading

Stop loss plaatsen

Een stop loss plaatsen is van cruciaal belang om jezelf veilig te stellen van grote verliezen tijdens het daytraden. De plaats van een stop loss order verschilt per situatie en is afhankelijk van de type trade.

In dit artikel leer je wat een stop loss precies is en waar je het beste een stop loss kunt plaatsen. Tevens leer je twee alternatieve stop loss plaatsingsmethoden die je kunt gebruiken als de prijsactie niet helemaal mee zit.

Inhoud

Wat Is Een Stop Loss?

Een stop loss is een order waarbij een trade automatisch wordt gesloten wanneer een bepaalde prijs is bereikt. Als de ingestelde stop prijs bereikt is, verandert de order in een market order en wordt de positie gesloten tegen de huidige markt prijs.

Voorbeeld: Je koopt een aandeel voor $10 en je stelt de stop loss in op $9.50. Als het aandeel $9.50 bereikt, wordt je positie automatisch gesloten om verdere verliezen te voorkomen. Als het aandeel de stop prijs niet bereikt, wordt de stop loss order niet uitgevoerd.

Stop Loss Plaatsen

De ideale plek voor een stop loss is wanneer de prijs voldoende beweegruimte heeft, maar als de trade niet meer werkt, de positie gesloten wordt. Een stop loss wordt dus geplaatst op een technisch level en hoort niet op een willekeurig punt te staan.

Een stop loss staat vaak op een support of resistance level zodat het aandeel ruimte heeft voor enige fluctuatie. Als de prijs het support of resistance level breekt, is het vaak zo dat de trade niet meer werkt en dit is het moment om uit de trade te stappen.

De plaats van de stop loss is niet altijd hetzelfde en verschilt per type trade (long of short). Er is echter wel een goede richtlijn die je kunt gebruiken en deze lees je in de volgende hoofdstukken.

Stop Loss Bij Een Long Trade

Een simpele en zeer effectieve manier voor het plaatsen van een stop loss bij een long trade, is om de stop loss onder de laatst gecreëerde low te zetten. 

De laatst gecreëerde low is het meest recente support level. Als dit level breekt dan kun je ervan uitgaan dat de trade niet werkt.

In onderstaande afbeelding zie je dat de stop loss is geplaatst onder de laatst gecreëerde low.

Stop loss bij een long trade

Stop Loss Bij Een Short Trade

Het plaatsen van de stop loss bij een short trade werkt hetzelfde als bij een long trade, alleen dan andersom. Bij een short trade plaats je de stop loss boven de laatst gecreëerde high.

De laatst gecreëerde high is het meest recente resistance level en de break van dit level geeft aan dat de trade niet meer werkt.

In de afbeelding hieronder is de stop loss boven de laatst gecreëerde high geplaatst.

Stop loss bij een short trade

Alternatieve Stop Loss Plaatsingsmethoden

Het kan wel eens voorkomen dat er geen high of low wordt gecreëerd om je stop loss te plaatsen, maar je alsnog de trade wilt nemen. Je kunt de stop loss dan plaatsen op een punt waar het aannemelijk is dat de trade niet meer gaat werken.

Bij het plaatsen van een alternatieve stop loss moet je jezelf de volgende vraag stellen: Op welk punt is mijn trade niet meer logisch?

Vaak zijn er alternatieve punten op de chart die je kunt gebruiken om een stop loss in te stellen. Hieronder lees je twee alternatieve stop loss plaatsingsmethoden.

Stop Loss Op Een Moving Average

Als er geen technisch level is, kun je de stop loss op een moving average plaatsen. Een moving average is een indicator die vaak als support of resistance fungeert.

Aangezien een moving average een bewegende lijn is, is het van belang om de stop loss iets onder of boven de lijn te plaatsen, afhankelijk van of het een long of short trade is.

Moving average

Stop Loss Op Een Rond Getal

Als er geen moving average of ander technisch level is, kun je als laatste redmiddel de stop loss op een rond getal plaatsen. Hele en halve getallen zijn vaak psychologische levels die fungeren als support of resistance.

Hele of halve getallen zijn echter niet de sterkste levels en gebruik deze daarom alleen als er geen andere levels zijn.

Rond getal

Wil Je Winstgevend Leren Traden?

Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Word dan lid van DeDaytrader Premium Groep om een succesvolle daytrader te worden.

Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, DeDaytrader is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!

Het mooiste van alles? Het is momenteel mogelijk om kosteloos lid te worden!

Picture of Over mij

Over mij

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!

2 gedachten over “Stop Loss Order Plaatsen In Daytrading”

  1. Duidelijk. Ik vraag me alleen af, op hoeveel minuten zijn deze chart afbeeldingen?

    1. Hey, de charts in dit artikel zijn allemaal 1min charts. Maar het maakt niet uit op welk timeframe de chart staat. Het principe van het plaatsen van een stop loss is altijd hetzelfde, ongeacht de tijdsperiode van de candlesticks.

Reacties zijn gesloten.