Support en Resistance Lijnen Uitleg & Basisbeginselen

Support en resistance lijnen

Support en resistance lijnen zijn een van de meest gebruikte technieken voor technische analyses. Je kunt er namelijk cruciale informatie mee achterhalen. Informatie waar je in theorie al succesvol mee kunt traden.

In dit artikel leer je de belangrijkste aspecten van support en resistance. Ik leg je uit wat het is, waarom het belangrijk is, hoe het werkt, hoe jij het kunt gebruiken en nog veel meer!

Inhoud

Wat Is Support en Resistance?

 • Support is een zone waar de prijs naar is gedaald, maar waar het moeilijk is om hieronder te breken vanwege een grotere vraag (koopkracht) op dat niveau. 
 • Resistance is een zone waar de prijs naar is gestegen, maar waar het moeilijk is om hierboven te breken vanwege een groter aanbod (verkoopkracht) op dat niveau.

De essentie van support en resistance is simpelweg vraag en aanbod. Bij een support level zijn er meer kopers (vraag) dan verkopers (aanbod) en bij een resistance level is dat net andersom.

Voorbeeld van support: Als de prijs van een financieel product daalt en dus goedkoper wordt, zien kopers een betere deal en zijn ze eerder geneigd om te kopen. Verkopers zijn dan minder geneigd om te verkopen, aangezien ze dan voor een lage prijs moeten verkopen wat een slechte deal is. In dit geval vormt er dus een support level doordat de kopers de overhand hebben waardoor de prijs niet nog verder zal dalen. 

Voorbeeld van resistance: Als de prijs van een financieel product stijgt en dus duurder wordt, zullen verkopers meer geneigd zijn om te verkopen omdat de prijs hoog staat. Kopers zijn dan juist minder geneigd om te kopen. Er is in dit geval dus een toenemend aanbod (meer verkopers) en een dalende vraag (minder kopers) wat ervoor zorgt dat de prijs niet nog verder zal stijgen (resistance level) en in theorie zal gaan dalen.

Horizontale Support en Resistance Lijnen

De meest krachtige support en resistance zones zijn de horizontale lijnen. Deze zones ontstaan door veel koopkracht op een horizontaal niveau.

Vaak zijn ronde getallen ook horizontale support en resistance zones. Dit komt omdat de meeste mensen kopen of verkopen op ronde getallen. Niet alleen traders, maar ook investeerders.

Het is bijvoorbeeld aannemelijker dat mensen kopen op $1000 i.p.v. op $1000,67 waardoor er veel kopers zijn op het $1000 niveau. Dit niveau is daarom een sterk support level. In de afbeelding hieronder zie je dat het $1000 level een sterk support level is omdat er veel kopers zijn.

Diagonale Support en Resistance Lijnen

Diagonale support en resistance lijnen worden ook wel trendlines genoemd. Er zijn trendlines die naar beneden gaan (downward trend) en naar boven gaan (upward trend).

Aangezien de prijs van een financieel product niet in één rechte lijn naar boven of beneden gaat, maar wel in golven, valt de prijs soms terug op een bepaald niveau om daarna weer de trend voort te zetten. De prijs rust dus even uit, en vervolgt daarna weer zijn weg omhoog of omlaag. Dit zijn trendlines.

Een trendline kan dus net als horizontale levels functioneren als support of resistance. In onderstaande afbeelding zie je dat de omhooggaande trendline functioneert als support.

Geen Exacte Lijnen

Support en resistance zijn geen exacte lijnen of levels. Het is niet verstandig om te denken dat jouw getekende lijn een exact level is, want zo werkt traden simpelweg niet.

Het is daarom belangrijk om te weten dat support en resistance “zones” zijn en geen levels.

Waarom Is Het Belangrijk?

Als het aankomt op technische analyse, is support en resistance een van de meeste gebruikte technieken in de financiële markten. Niet voor niets, want met support en resistance kun je cruciale informatie achterhalen.

Met support en resistance kun je:

 • De richting van een financieel product identificeren
 • Een goed instapmoment bepalen
 • Een goed uitstapmoment bepalen

In theorie kun je met bovenstaande punten en in combinatie met prijsactie lezen, een potentieel goede trade plaatsen.

Kortom, support en resistance is belangrijk omdat het de basis in trading vormt en je er trade beslissingen op kunt maken.

Support en Resistance Flip

Een support en resistance flip (S/R flip) is een fenomeen waarbij support verandert in resistance of resistance verandert in support. Deze flip komt voor wanneer een support of resistance level doorbroken wordt, en als de prijs het doorbroken level weer bereikt, dit als tegenovergestelde functioneert als voorheen het geval was.

Er vindt niet altijd een support en resistance flip plaats als een level doorbroken wordt. Dit kun je bevestigen door te kijken naar hoe de prijs reageert als het weer in het level komt. Hieronder zie je hoe resistance verandert in support.

Sterke Support en Resistance Levels

Hoe vaker een support of resistance level wordt aangeraakt (getest) in een korte periode, hoe zwakker dit level wordt.

Op het internet wordt vaak het tegenovergestelde gezegd (hoe vaker, hoe sterker). Dit is echter niet het geval en hieronder lees je waarom.

Een support of resistance level bestaat doordat er op een bepaald level veel koop of verkooporders klaar staan (koop en verkoopkracht). Als het level vaker getest wordt, zullen deze orders gevuld worden. Als het vaker getest wordt, zullen er uiteindelijk geen kooporders meer zijn en dus geen koopkracht. Hierdoor wordt de kans steeds groter dat het level niet zal houden. Dit betekent dus dat hoe vaker een support of resistance level wordt getest, hoe zwakker dit level wordt.

Aan de andere kant is het zo dat als er een support en resistance flip plaatsvindt, het level wel belangrijk is als deze vaak is getest. Als een vaak geteste resistance level wordt gebroken en daarna als support dient, en de prijs na een tijdje weer terug komt in support (het oude resistance level), is dit over het algemeen een sterk support level. Hetzelfde geldt voor een resistance level.

Sterk support level

Hoe Identificeer Je Support en Resistance Levels?

Door de voorgaande pieken (highs) of dalen (lows) op een chart met elkaar te verbinden, kun je support en resistance levels identificeren.

Het is handig om een lijn te tekenen op de highs en lows zodat je duidelijk kunt zien waar support of resistance ligt. Het is belangrijk dat je dit op de hogere tijdframes doet aangezien deze zwaarder wegen dan de lagere tijdframes, het daily-tijdframe is aangeraden. Dit kun je doen in een charting programma met tekentools. Ikzelf gebruik TC2000 en dit is een echte aanrader!

In het vorige hoofdstuk heb je gelezen dat een level belangrijker wordt als deze vaker is getest. Ga daarom in je chart opzoek naar levels die meerdere keren zijn getest en teken hier een lijn op. In onderstaande afbeelding zie je een handige plek om een support en resistance lijn te tekenen.

Support en resistance lijnen

Voor diagonale support en resistance lijnen geldt precies hetzelfde, je verbindt de highs en de lows met elkaar. Het enige verschil met horizontale levels is dat je in dit geval een diagonale lijn tekent i.p.v. een horizontale.

Wil Je Winstgevend Leren Traden?

Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Volg dan de beste daytrading cursus om een succesvolle daytrader te worden: de daytrading cursus van Edutrade.

Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, Edutrade is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!

Picture of Over mij

Over mij

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!

2 gedachten over “Support en Resistance Lijnen Uitleg & Basisbeginselen”

 1. Dank voor de duidelijke uitleg! Alleen hoe kan bijvoorbeeld een support uit het verleden weer als support dienen? Je zou zeggen dat die kooporders die daar destijds stonden nu al lang alweer weg zijn gehaald, gevuld of eventueel verplaatst zijn waardoor dit nu niet meer als support dient. Ik ben erg benieuwd hoe dit zit.

  1. Hey Robin!

   Een support uit het verleden kan in de toekomst weer dienen als support. Een duidelijk support level wordt heel snel gekenmerkt door traders en investeerders op de chart. Aangezien het zo een overduidelijk niveau is zullen er vaak weer orders worden klaar gezet op dat niveau, dat is eenmaal de psychologie van de markt. Dat betekent niet dat dat support level even sterk is als in het verleden. Het kan zijn dat de support niet heel interessant meer is afhankelijk van de situatie. Maar het kan ook zo zijn dat het level juist nog sterker is geworden.

   Als je vragen hebt, dan kan je die altijd stellen. In de Discord server reageer ik het snelst.

   Groeten,
   Serif

Reacties zijn gesloten.