Technische Analyse: Wat Is Het en Hoe Werkt Het?

Technische analyse

Technische analyse is de basis van het traden en elke trader gebruikt technische analyse om goede trade mogelijkheden te identificeren.

Aangezien het zo belangrijk is, is het handig om te weten wat technische analyse precies is en hoe het werkt. In dit artikel lees je wat technische analyse is en het fundament erachter.

Inhoud

Wat Is Technische Analyse?

Technische analyse (TA) is een methode om handelsmogelijkheden te identificeren gebaseerd op historische prijsbewegingen. Dit houdt in dat je constant bezig bent met het analyseren van charts en hoe de prijs van een financieel instrument beweegt (price action).

Traders gebruiken technische analyse om te bepalen wat goede in- en uitstap momenten zijn, met het doel om op korte termijn te profiteren van prijsbewegingen. 

Hoe Werkt Technische Analyse?

Financiële markten bewegen simpelweg door vraag en aanbod. Met behulp van technische analyse is het mogelijk om de verhouding tussen vraag en aanbod te verduidelijken op een grafiek.

Als er meer vraag is dan aanbod, is het aannemelijk dat de prijs omhoog gaat. En andersom, als er meer aanbod is dan vraag, is het aannemelijk dat de prijs omlaag gaat. 

Vraag en aanbod kan worden aangeduid met support en resistance. Dit zijn zones die aangeven waar koop- en verkoopkracht is. Hierdoor is support en resistance het belangrijkste hulpmiddel van TA.

Onderop zie je de voornaamste hulpmiddelen die worden toegepast in TA:

Door een chart te lezen en te begrijpen kun je een goed onderbouwde keuze maken over wat de prijs van een financieel instrument in de toekomst gaat doen.

Voordelen Van Technische Analyse

Onderop lees je de voornaamste voordelen van TA.

  • In- en uitstapmomenten bepalen: Door TA toe te passen op een grafiek kun je bepalen wanneer er een potentieel goed in of uitstapmoment is.
  • Volledig beeld: Markt sentiment, markt psychologie en vraag en aanbod zijn factoren die allemaal zichtbaar zijn op een chart. Er ontstaat dus een volledig beeld van de situatie.
  • Objectief: Een chart geeft objectieve data weer zoals de prijs en het volume. Middels deze objectieve data kan er snel een analyse worden gemaakt.

Nadelen Van Technische Analyse

Uiteraard zijn er ook nadelen van TA en deze zijn onderop beschreven.

  • Geen exacte wetenschap: Het lezen en interpreteren van een chart kan per trader/investeerder verschillen waardoor er onduidelijkheid kan ontstaan.
  • Niet altijd accuraat: Aangezien TA gebaseerd is op historische prijsdata, is er geen definitieve garantie dat het verleden zich gaat herhalen. Het geeft echter wel inzicht in het waarschijnlijke prijstraject van een financieel instrument.

Verder Leren?

Nu je weet wat TA is kun je verder met het leren van charts lezen. Dit is simpelweg een kwestie van kennis opdoen en oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Je leert het meest door te kijken naar hoe ervaren traders het doen en dan hun gedachtegang erachter begrijpen. Zo kun je uiteindelijk voor jezelf bepalen wat belangrijk is en wat niet.

Daarom ben je van harte uitgenodigd in onze Discord Community waar we met zijn allen onze kennis vergroten!

Over mij

Over mij

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!