Een trade plan onderscheidt voor een groot deel de goede trades van de slechte trades. Voordat je in een trade stapt is het dus van belang om een trade plan te maken.
In dit artikel lees je hoe je een trade plan kunt maken aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk.
Inhoud
Aspecten Van Een Trade Plan
Voordat je overweegt om in een trade te stappen, heb je eerst een trade plan nodig. Een trade plan geeft structuur waardoor je weet wanneer je in en uit moet stappen, bij een goede en foute trade.
Een trade plan bestaat uit een entry, stop loss en een target. Oftewel, het bestaat uit één instapmoment en twee uitstapmomenten. Een uitstapmoment als de trade fout gaat (stop loss) en een uitstapmoment als de trade goed gaat (target).
Als één van de drie aspecten ontbreekt of nog onduidelijk is, dan is er simpelweg geen trade.
Trade Plan Maken
Bij het bedenken van een trade plan focus je vooral op de entry, stop loss en de target. Het kan soms lastig zijn om deze drie punten te vinden en daarom worden de verschillende aspecten onderop uitgelegd.
Onderop is er een trend omkeer (trend reversal short) trade uit de praktijk als voorbeeld genomen.
Trade Setup
Voordat je een trade plan kunt maken moet er eerst een trade setup vormen. Er is een (potentiële) trade setup als het aandeel aan bepaalde eisen/condities voldoet en dit is per type trade verschillend.
Als je bijvoorbeeld een trend reversal wilt traden, dan moet er eerst een trend zijn, want anders kan er überhaupt geen reversal plaatsvinden. Of als je een High Of Day Breakout wilt traden, dan moet het aandeel eerst richting het hoogste punt van de dag traden, om wellicht daarna uit te breken.
Een trade setup geeft aan dat er mogelijk iets interessants gaat gebeuren waardoor jij alert moet zijn. Als er geen trade setup is, dan is er ook geen reden om te traden.
In onderstaande afbeelding zie je dat er een trade setup vormt voor het mogelijk omkeren van de uptrend (short reversal). Als deze uptrend in combinatie met de rejection in het resistance level (signaal van zwakte) er niet was, dan zou er ook geen trade setup zijn.
Nu er een trade setup is, is er een reden om een trade plan te maken en om het aandeel wellicht te gaan traden.
Entry Trigger
Als er een trade setup is, moet je vervolgens opzoek gaan naar de entry trigger. De entry trigger is een bepaalde prijsactie gebeurtenis die aangeeft wanneer jij in de trade moet stappen. Wat de precieze entry trigger is verschilt per strategie en type trade.
Bij een High Of Day Breakout bijvoorbeeld, is de entry trigger het punt wanneer de prijs het hoogste punt van de dag breekt. Bij een trend reversal kunnen er meerdere entry triggers zijn zoals bijvoorbeeld een rejection candlestick, higher low (long) of een lower high (short) patroon.
In de afbeelding hieronder zie je de entry trigger van een trend reversal aan de short kant. In dit geval is de entry trigger sterker dan normaal aangezien er twee entry triggers vormen, namelijk een rejection candlestick en de breek van het lower high patroon.
Hoe meer entry trigger signalen er vormen, hoe hoger de kans is dat de trade succesvol gaat zijn. Ga daarom altijd opzoek naar meerdere punten die jouw trade plan bevestigen.
Met een entry trigger weet je dus van te voren waar je moet instappen. Bij een trend reversal (short) in het voorbeeld hierboven weet je dus dat de entry trigger het punt is wanneer de low breekt. Als je in de toekomst weer een trend reversal gaat traden, weet je waar je naar opzoek bent om in de trade te stappen.
Inzicht hebben in de trade trigger geeft tijd om naar de andere aspecten van het trade plan te kijken en om te beoordelen of de trade wel of niet valide is.
Stop Loss
Voor een succesvolle trade heb je niet genoeg aan alleen een trade setup en trade trigger, aangezien je ook het risico moet managen met behulp van een stop loss. Door een stop loss op een tactisch punt te plaatsen, stel je jezelf veilig van mogelijke grote verliezen.
Een tactische plek voor een stop loss bij een long trade, is onder de laatst gecreerde low. Voor een short trade is het boven de laatst gecreëerde high.
Meer informatie over het plaatsen van een stop loss order lees je hier.
In onderstaande afbeelding zie je dat de stop loss bij een trend reversal (short), iets boven de laatst gecreëerde high is geplaatst.
Als de entry en stop loss bekend zijn, kun je de positiegrootte bepalen. Zo weet je met hoeveel aandelen je de positie moet openen.
Profit Target
Je weet nu dat er een trade setup is en je weet waar de entry en stop loss komen te staan. Om het trade plan af te maken, heb je als laatste nog een target nodig. Dit is het punt waar je winst neemt.
Een target wordt vaak net iets voor een support/resistance level gezet aangezien hier de kans groter is dat de prijs gaat omkeren. Om er dus zeker van te zijn dat de trade niet tegen je gaat keren, is het verstandig om net iets voor sterke levels winst te nemen.
Het is verstandig om alleen trades te nemen met een risico/winst verhouding van minimaal 1 op 2 (1:2). Op deze manier ben je bereid om bijvoorbeeld $10 te riskeren, om vervolgens $20 of meer winst te maken. De stop loss (risico in $) moet minimaal 2x de target (winst in $) zijn om te voldoen aan een 1:2 risico/winst verhouding.
In de afbeelding hieronder zie je de profit target bij een trend reversal (short) trade. Aangezien het eerste support level helemaal onderaan is, voldoet deze trade aan een 1:2 risico/winst verhouding. De stop loss past immers meer dan 2x in de target.
Trade Plan Samengevat
Een trade plan is essentieel om de goede trades te onderscheiden van de slechte trades. Bij een goede trade is de entry, stop loss en target bekend, alvorens je in de trade stapt. Daarnaast heeft een goede trade een trade setup en een goede risico/winst verhouding.
Elke goede daytrading strategie beschikt over een trade plan met daarin de entry, stop loss en target. Het verschilt echter wel per strategie wat de specifieke trade setup en entry trigger is. Dit is een kwestie van wat het beste werkt bij de specifieke strategie, en oefenen baart hierbij kunst.
Wil Je Winstgevend Leren Traden?
Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Volg dan de beste daytrading cursus om een succesvolle daytrader te worden: de daytrading cursus van Edutrade.
Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, Edutrade is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!