Trendlijnen In Daytrading: Complete Uitleg

Trendlijnen in daytrading

Trendlijnen in daytrading worden veel gebruikt als technische analyse tool. Trendlijnen zijn belangrijk aangezien ze veel functies kunnen hebben tijdens het traden.

In deze complete uitleg over trendlijnen in daytrading leer je wat een trendlijn is, hoe het werkt, wat je ermee kunt en hoe je ze moet tekenen.

Inhoud

Wat Is Een Trendlijn?

Een trendlijn is een diagonale lijn die de richting van een financieel instrument aangeeft. Een trader verbindt meerdere belangrijke prijspunten met elkaar waardoor er een duidelijke trend of patroon zichtbaar wordt.

Een diagonale trendlijn dient net als een horizontale lijn, als support en resistance. Echter, zijn trendlijnen minder sterke support en resistance levels dan horizontale lijnen. De reden hiervoor lees je verderop in dit artikel.

Verschillende Type Trends

Een aandeel of ander financieel instrument kan eigenlijk maar drie richtingen hebben. Er zijn dus drie type trends:

  • Uptrend (omhooggaand): De richting van de koers is omhoog wat betekent dat er koopkracht is. Aangezien de koers in golven beweegt, zal er soms ook een omlaaggaande beweging zijn. Echter is de algemene richting wel omhoog.
  • Downtrend (omlaaggaand): De richting van de koers is omlaag wat betekent dat er verkoopkracht is. Ondanks dat er opwaartse bewegingen kunnen zijn, is de algemene richting omlaag.
  • Sideways Trend (zijwaarts): De richting van de koers is zijwaarts (horizontaal) wat betekent dat de koop- en verkoopkracht ongeveer gelijk is. Een zijwaartse trend wordt ook wel “consolidatie” genoemd.
Uptrend trendlijn

In de afbeelding hierboven zie je een uptrend met meerdere aanrakingen. Ondanks dat er ook omlaaggaande koers bewegingen zijn, is dit toch een uptrend. Dit komt omdat er steeds higher lows (hogere dieptepunten) vormen en dit is een indicatie van koopkracht. De trendlijn dient in dit geval als support.

Downtrend trendlijn

in bovenstaande afbeelding zie je een downtrend met meerdere aanrakingen. Aangezien de koers steeds lower highs (lagere toppen) maakt, is dit een downtrend. De lower highs zijn een indicatie van verkoopkracht. De trendlijn dient in dit geval als resistance.

In de afbeelding hierboven zie je dat de prijs zijwaarts beweegt zonder grote prijsveranderingen. Dit is een sideways trend en in dit geval trade deze tussen support en resistance in een range.

Het Nut Van Een Trendlijn

Trendlijnen worden vaak gebruikt in technische analyse en het is een belangrijke tool die verschillende functies kan hebben. Een trendlijn kan gebruikt worden om de richting van de koers te bepalen, een trend reversal (trend omkeer) te identificeren en een candlestick patroon te identificeren. Middels deze informatie zou je al een trade plan kunnen maken.

Richting Van De Koers Bepalen

Middels een trendlijn kun je heel eenvoudig de richting van een trend bepalen. Dit kun je doen door te kijken of de trendlijn omhoog of omlaag staat gericht.

Als de trendlijn omhoog staat, dan is er sprake van een uptrend. En andersom, als de trendlijn omlaag staat, dan is er sprake van een downtrend.

Trendlijnen richting bepalen

Trend Reversal Identificeren

Een trendlijn kan ook gebruikt worden om een trend reversal te identificeren. Dit kun je doen op de volgende manier:

  1. Wacht totdat de prijs de trendlijn breekt.
  2. Wacht op conformatie door middel van een higher low (downtrend reversal) of retest van de trendlijn.
  3. Als de laatste swing high (downtrend reversal) breekt, is het aannemelijk dat er een reversal gaat plaatsvinden.

Candlestick Patroon Identificeren

De meeste candlestick patronen worden geïdentificeerd middels trendlijnen. Een triangle breakout bijvoorbeeld, is een candlestick patroon die onder andere wordt waargenomen door een trendlijn. 

Candlestick patroon identificeren

Trendlijnen Tekenen

Om te beginnen met het nadeel van trendlijnen tekenen, is dat elke trader ze op een andere manier tekent. De ene trader verbindt alleen de bodies van de candles, de andere trader verbindt alleen de wicks en nog een andere trader verbindt de bodies en de wicks. Dit is puur een keuze van de trader zelf en er is geen goed of fout. Dit is echter wel de reden dat diagonale lijnen zwakkere support en resistance levels zijn dan horizontale lijnen.

Valide trendlijnen teken je op de volgende manier:

  1. Focus op het verbinden van de belangrijke swing points en negeer de “ruis”.
  2. Verbindt tenminste twee belangrijke swing points voor een valide trendlijn.
  3. Pas de trendlijn zo aan dat je de meeste aanrakingen hebt.
Trendlijnen tekenen

In de afbeelding hierboven zie je een valide uptrend trendlijn met twee belangrijke swing lows. Bij een downtrend zouden het swing highs zijn.

Daarnaast zie je dat de belangrijkste datapunten zijn verbonden op een manier dat er de meeste aanrakingen zijn. 

Hoe meer aanrakingen de trendlijn heeft, hoe belangrijker de trendlijn is. Dit komt omdat er dan veel meer ogen op zijn gericht (traders en investeerders) en als de trendlijn dan bijvoorbeeld breekt, kan de prijs daar heftig op reageren. Bij minder aanrakingen reageert de prijs vaak minder heftig op trendlijn breaks.

Het is ook zo dat trendlijnen op de hogere timeframes (weekly, monthly) veel sterker zijn dan trendlijnen op de lagere timeframes (hourly, daily).

Hierboven zie je een trendlijn op de weekly chart van de S&P 500 die maar liefst tien jaar lang intact was. Deze trendlijn is uiteraard veel sterker dan een trendlijn op de daily chart.

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je geen trendlijnen moet tekenen. Onderstaande trendlijn is invalide omdat de lijn dwars door de candles heen gaat.

Invalide trendlijnen

Trendlijn Opnieuw Aanpassen

Nadat je een trendlijn hebt getekend, kan het zo zijn dat deze moet worden aangepast naarmate de price action zich ontwikkelt. Als de trendlijn steiler of vlakker wordt, moet de trendlijn vaak opnieuw aangepast worden.

Een indicatie van dat de trendlijn moet worden aangepast, is als de prijs door de trendlijn breekt. Als dit gebeurt is het nodig om je trendlijn aan te passen, op een manier dat je de meeste aanrakingen hebt. 

Het kan redelijk vaak voorkomen dat je de getekende trendlijn opnieuw moet aanpassen. Dit betekent niet gelijk dat de trend verandert is. Als de algemene richting nog intact is, dan is er geen sprake van een trend verandering. Het kan zelfs voorkomen dat je de trendlijn meerdere keren moet aanpassen binnen een enkele trend.

Trendlijnen opnieuw aanpassen

Wil Je Winstgevend Leren Traden?

Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Volg dan de beste daytrading cursus om een succesvolle daytrader te worden: de daytrading cursus van Edutrade.

Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, Edutrade is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!

Over mij

Over mij

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!