Wat Is Daytraden en Hoe Werkt Het?

Wat is daytraden?

Wat is daytraden? Daytraden wordt steeds populairder aangezien steeds meer mensen opzoek gaan naar financiële vrijheid en het genereren van een extra inkomen.

Daytraden kan interessant zijn, maar tegelijkertijd ook uitdagend. Om te bepalen of daytraden interessant is voor jou, is het handig om te weten wat daytraden is.

In dit artikel kom je erachter wat daytraden is en hoe het precies werkt.

Inhoud

Wat Is Daytraden?

Daytraden is een trading stijl waarbij een positie op dezelfde dag wordt geopend en gesloten. In de praktijk koop en verkoop je dus financiële instrumenten binnen dezelfde handelsdag, met als doel om te profiteren van prijsbewegingen.

Je kunt daytraden op verschillende financiële markten en in verschillende financiële instrumenten. Echter, zijn niet alle instrumenten interessant om te verhandelen.

Hieronder lees je de meest populaire instrumenten om te daytraden:

  • Aandelen (Stocks)
  • Valuta’s (Forex)
  • Cryptovaluta (Crypto)
  • Grondstoffen (Commodities)

De Amerikaanse aandelenmarkt biedt over het algemeen gesproken bijna altijd handelsmogelijkheden en heeft meer structuur dan andere financiële markten. Dat is ook een van de redenen dat daytraden in aandelen het meest populair is. 

Daytraden Als Carrière

Daytraden moet je behandelen als een carrière en business. Net als elke andere carrière vereist het tijd, geld en moeite om succesvol te worden.

Het is geen get rich quick of iets dergelijks. Als je net begint, is het niet realistisch om te verwachten dat je binnen een paar maanden duizenden euro’s gaat verdienen. Het is zeker mogelijk om een flinke boterham te verdienen, alleen niet als je net begint.

Daytraden is in essentie een vaardigheid. Als je eenmaal de vaardigheid onder de knie hebt, dan heb je een vaardigheid waar je levenslang van kan profiteren.

Het kost echter wel tijd en toewijding om deze vaardigheid te beheersen en daytraden kent een steile leercurve. Maar met de juiste educatie, tools en ondersteuning, kan je de steile leercurve van het daytraden verkorten.

Voordelen Van Daytrading

Daytraden brengt verschillende voordelen met zich mee en hieronder lees je wat de grootste voordelen zijn van daytrading.

  1. De mogelijkheid om een flinke boterham te verdienen

Als daytrader is het mogelijk om een flinke boterham te verdienen. In het begin ga je uiteraard niet echt geld verdienen. Maar als je eenmaal consistent winstgevend bent, kun je het in principe oneindig opschalen en kun je zelf bepalen hoeveel geld je verdient of verliest.

  1. Het indelen van je eigen werktijden

Je bepaalt zelf wanneer je gaat traden en je bent eigen baas. Dit is een groot voordeel aangezien dit zorgt voor meer flexibiliteit en vrijheid.

  1. Locatie onafhankelijkheid

Je kunt overal ter wereld daytraden met een laptop en een internetverbinding. Je bent dus volledig locatie onafhankelijk.

Nadelen Van Daytrading

Je weet nu wat daytraden is en wat de voordelen ervan zijn. Echter, zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden.

  1. Het leren traden is tijd consumerend

Daytraden is een vaardigheid die je moet ontwikkelen en dat kost nou eenmaal tijd. Wel is het zo dat als je eenmaal de vaardigheid beheerst, dat je dan vrij snel geld kunt verdienen. Het traden zelf is dus niet zo tijd consumerend, maar het leren traden wel.

  1. Daytraden kan een eenzaam vak zijn

In de meeste gevallen zit je alleen achter je computer of laptop. Dit kan soms een eenzaam gevoel met zich meebrengen.

Echter, hebben we wel een gratis Discord Community om zo verbintenis te creëren in het daytraden. Iedereen kan hier aan deel nemen ongeacht wat je kennis & ervaring is.

Ondanks dat daytraden soms een eenzaam vak kan zijn, sta je er in de Community niet alleen voor!

  1. Daytraden brengt emoties met zich mee

Als je aan het daytraden bent, dan kan je winst/verlies in een dag vrij snel veranderen. Dit brengt emoties met zich mee, dit is hoe mensen in elkaar zitten.

Het is niet zo dat je emotieloos moet zijn, dat kan ook niet namelijk. Maar het is dus zaak om je emoties te beheersen en er niet naar te handelen. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Hoe Werkt Daytrading?

Daytrading werkt door in te spelen op korte termijn prijsbewegingen door gebruik te maken van technische analyse en een daytrading strategie.

Daytraders profiteren van volatiliteit op een specifiek instrument. Hoe groter de prijsbeweging, hoe meer geld een daytrader kan verdienen of verliezen. Zonder volatiliteit is er geen trading kans en is er dus geen mogelijkheid om winst te maken.

Succesvolle daytraders gaan daarom niet zomaar een aandeel verhandelen. In plaats daarvan worden aandelen kritisch bekeken en wordt er bepaald of het aandeel voldoet aan bepaalde regels van de trading strategie en wordt er bepaald of het aandeel geschikt is om te daytraden of niet.

Uiteindelijk komt daytraden neer op het managen van risico. Risico management is één van de belangrijkste aspecten van traden om consistent winst te maken.

Risico management is een heel breed concept en komt in vrijwel alle aspecten van het daytraden terug. Van het invoeren van een positie tot aan de emoties die komen kijken tijdens het handelen.

Vraag en Aanbod

Daytraders proberen op een lage prijs te kopen, en op een hogere prijs te verkopen. Op deze manier kan een daytrader profiteren van een stijgende prijs. Dit wordt ook wel “long gaan” genoemd.

Het is echter ook mogelijk om te profiteren van een dalende prijs. Dit wordt “short gaan” genoemd. Hierbij verkoop/leen je aandelen van een broker op een hoge prijs, en je probeert deze aandelen voor een lagere prijs weer terug te kopen.

Prijsfluctuaties komen tot stand door vraag en aanbod. Als de vraag naar een aandeel groot is, en het aanbod is laag, dan ontstaat er koopkracht waardoor de prijs omhoog gaat.

Als het aanbod van een aandeel groot is, en de vraag is laag, dan ontstaat er verkoopkracht waardoor de prijs omlaag gaat.

Hieronder zie je een illustratie van het laag kopen, en hoog verkopen van een aandeel.

Long gaan illustratie

Hieronder zie je een illustratie van het hoog verkopen, en laag terugkopen van een aandeel.

Short gaan illustratie

Een succsevolle daytrader heeft een goed ontwikkelde strategie die aangeeft waar het logisch is om in of uit een trade te stappen. Een winstgevende strategie heeft bepaalde regels en parameters die over een bepaalde periode resulteren in het maken van winst.

Dit draagt aanzienlijk bij aan het verminderen van de emoties die komen kijken bij het daytraden. Dit zorgt er weer voor dat een daytrader logische beslissingen kan maken i.p.v. het handelen op emoties.

Tot Slot

Je weet nu het antwoord op de vraag: “Wat Is Daytraden?” Daarnaast weet je wat de essentie is van het daytraden en hoe er winst mee kan worden gemaakt.

Daytraden zou niet moeten worden gezien als een vorm van snel geld verdienen, maar een goede manier om kapitaal op te bouwen, nadat je de nodige vaardigheden beheerst.

Ondanks dat het een uitdagende carrière is, is het vrij interessant om hierin te verdiepen en om het serieus aan te pakken.

Wil Je Winstgevend Leren Traden?

Wil je verder leren daytraden en consistent winstgevend worden? Volg dan de beste daytrading cursus om een succesvolle daytrader te worden: de daytrading cursus van Edutrade.

Bespaar jezelf de moeite met het ‘dayprutsen’, maar ga serieus aan de slag met het daytraden en wordt onderdeel van een toffe en gedreven community. Ongeacht of je een beginnende of ervaren trader bent, Edutrade is dé plek om jouw trading skills naar een hoger niveau te tillen!

Picture of Over

Over

Ik ben Şerif, winstgevend daytrader op de Amerikaanse aandelenbeurs en oprichter van het platform DeDaytrader. Op deze website breng ik de juiste informatie bij elkaar om zo voor iedereen de steile leercurve van het daytraden te verkorten! Lees hier meer over mij!